Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(L) vill att regeringen erkänner folkmord

”Sverige måste kräva att assyrierna får lokalt självstyre över ursprungsområdet Nineveslätten så att framtida folkmord kan förhindras”. Det skriver bland annat Södertäljepolitikern Ninos Maraha (L) på SvD:s debattsida.

– Det har nu gått två år sedan folkmordet inleddes, men den svenska regeringen har fortfarande inte erkänt det, säger Ninos Maraha (L), kommunfullmäktigeledamot i Södertälje.

I debattartikeln skriver han, tillsammans med partikamraterna Birgitta Ohlsson och Robert Hannah, att Sverige nu har möjlighet att inta en viktig roll i och med sin kommande plats i säkerhetsrådet.

På Liberalernas landsmöte 2011 beslutade man att driva på för att assyrierna ska få självstyre över sitt historiska ursprungsområde, Nineveslätten. Ungefär två år senare tog regeringen i Irak ett liknade beslut men på grund av IS invasion hittills inte kunnat infrias. Nu vill man att regeringen ska verka för att det beslutet ska bli verklighet.

– Vi hoppas på att vara en blåslampa, och vi förväntar oss är att regeringen, och Margot Wallström, vågar stå upp för humanistiska värderingar. Då kommer man även få en idé om hur man kan blicka framåt, säger Maraha och fortsätter:

– Det finns en tid efter folkmord, efter IS, en tid då många människor som har tvingats fly kommer att vilja återvända till sina hemländer. Hur gör vi från Sveriges håll för att underlätta det? Den frågan är ju också viktigt för Södertälje kommun som tagit emot väldigt många från dessa drabbade områden. Inte bara sedan folkmordet utan under väldigt lång tid.