Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoledare Halef Halef misstänks vara huvudman i kyrkohärvan

De misstänkta i kyrkohärvan kan ha lurat myndigheterna på minst 8,5 miljoner kronor. Nu begärs sju av de åtta anhållna, däribland huvudmannen Halef Halef, häktade.(UPPDATERAD SENAST: 21.51)

Det var i tisdags kväll som polisen gjorde en större insats i Södertälje och Norsborg.

Förhören fortsatte under onsdagen och sju personer anhölls misstänkta för grovt bedrägeri och en person för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Först häktades den misstänkte huvudmannen Halef Halef på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, misstänkt för grovt bedrägeri.

Han är en högt uppsatt person inom den syrisk-ortodoxa kyrkan och misstänks vara härvans huvudman. Som LT tidigare berättat har stiftstyrelsen stängt av honom från allt styrelsearbete tills vidare.

Under torsdagskvällen kom besked från jouråklagaren vid Södertörns åklagarkammare att också en kvinna hade häktats, även hon på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri.

För de övriga fem, varav två ska ha jobbat på Arbetsförmedlingen, väntar häktningsförhandlingar i dag.

Insatsen är en del i den myndighetsgemensamma satsningen Tore 2 där bland annat polisen, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten samarbetar.

Bedrägerierna som misstänks ha pågått från november 2011 till nu gäller att alla sju ska ha lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att betala bidrag till syrisk-ortodoxa kyrkans förening, där de ska ha utfört enklare arbetsuppgifter, men polisen misstänker att det förekommit fusk.

Vid husrannsakan som genomfördes, bland annat i Arbetsförmedlingens lokaler i Södertälje och en syrisk-ortodox kyrka i Hallunda, beslagtogs egendom för att säkerställa de summor som ska ha förskingrats. Enligt handlingar LT tagit del av rör det sig om minst 8,5 miljoner kronor. Åtal ska väckas senast 5 mars.

Ytterligare en person är misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott som rör festverksamhet. Åklagare Per Kjellstrand vid Ekobrottsmyndigheten utreder de brotten.

– Jag vill inte kommentera en eventuell koppling mellan de olika fallen utan hänvisar till tidigare uppgifter, att vi har en misstänkt som är anhållen.

Han har på sig till klockan 12 på fredagen att bestämma om den misstänkte ska häktas och i så fall på vilken misstankegrad eller släppas på fri fot.

Vilka summor rör det sig om?

– Det är för tidigt att säga, men vi bedömer att det har förekommit en näringsverksamhet och summor av en viss storlek men hur stor vet jag inte i nuläget. Förundersökning pågår och det kan komma att ske nya förhör, säger Per Kjellstrand.

Under torsdagskvällen når LT misstänkte huvudmannen Halef Halefs försvarare advokat Henrik Olsson Lilja.

– Min klient är bedrövad, knäckt. Han inte bara förnekar brott, han ställer sig helt oförstående till de anklagelser som riktas mot honom, säger han och fortsätter:

– Vi tror att polisen helt enkelt inte har hela bilden klar för sig. Att de tror att något brottsligt ägt rum, vilket inte är fallet, säger han.

Detta är han också övertygad om att kunna bevisa.

– Den här mannen är en hedersman och det är många som respekterar det han gör och har gjort. Och han själv vet att han är oskyldig och vi är fast förvissade om att kunna visa det, säger Henrik Olsson Lilja.

Misstänkta i härvan

Man (kyrkoledaren), 65, Norsborg. Häktad på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för grovt bedrägeri.

Kvinna, 59, Norsborg. Häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri.

Man, 61, Norsborg. Misstänkt för grovt bedrägeri.

Man, 60, Södertälje. Misstänkt för grovt bedrägeri.

Kvinna, 50, Stockholm. Misstänkt för grovt bedrägeri.

Man, 62, Södertälje. Misstänkt för grovt bedrägeri.

Man, 48, Norsborg. Misstänkt för grovt bedrägeri.

Okänd. Misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.