Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkohärvan inleds i tingsrätten på tisdag

I morgon inleds rättegången mot kyrkoledaren Halef Halef och 16 andra i den så kallade Kyrkohärvan. Åklagaren menar att de lurat arbetsförmedlingen och försäkringskassan på totalt 6,1 miljoner kronor.

På tisdag inleder kammaråklagare Eva Wintzell sin sakframställan mot de totalt 17 åtalade för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott, varav sju är Södertäljebor. Åklagaren menar att de åtalade lurat arbetsförmedlingen och försäkringskassan på totalt 6 129 266 kronor. Brottstiden ska ha varit 2012 fram till tillslaget 3 februari 2014.

Upplägget ska enligt Wintzell ha skett med hjälp av tre föreningar. Dit slussades arbetslösa från arbetsförmedlingen (AF) med särskilt anställningsstöd eller som Fas 3-anställda.

Enligt ansökningarna till AF hade föreningarna stort behov av personal för olika arbetsuppgifter medan det granskade underlaget visar att ingen verksamhet alls bedrevs.

Polisens spaning visar att de anställda inte befann sig på arbetsplatsen. Åklagaren menar därför att föreningarna skapades enbart med syftet att lura åt sig pengar från AF.

På tisdagsmorgon inleds rättegången med åklagarens sakframställan.

– Den beräknas ta 2,5 dagar, säger Eva Wintzell.

På fredag eftermiddag är det tänkt att försvararna ska lägga fram sin sakframställan. De åtalade förnekar brott.

Huvudmannen Halef Halef, 66, som vid tillslaget var ordförande i ett av Syrisk-ortodoxa kyrkans två stift, åtalas på alla punkter. Han åtalas även för ytterligare ett fall av grovt bedrägeri för att ha vilselett försäkringskassan att betala ut full sjukersättning åt honom från 2005 till och med 2014 – totalt 1 208 970 kronor – trots att han haft arbetsförmåga. Halef Halef förnekar detta och menar att han skött verksamheten ideellt.