Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkans beslut om granskning var ogiltigt

I november beslutade kyrkorådet om en oberoende granskning av bygget av ett kafé i Nykvarnskyrkan. Nu har hela kyrkorådsmötet ogiltigförklarats.

I mars öppnade Turinge-Taxinge församling Kafé Änglagott i Nykvarns centrum.

Ombyggnaden av Nykvarnskyrkan blev dock drygt en halv miljon kronor dyrare än budgeterat. Även själva verksamheten har kostat mer än beräknat.

Den 11 november beslutade ett decimerat men enigt kyrkoråd, sammankallat av vice ordförande Seppo Kauppi (Sam), om en oberoende revision av bygget av kaféet i Nykvarnskyrkan.

Kyrkoherde Monika Regnfors Sjörén begärde att domkapitlet vid Strängnäs stift skulle pröva om mötet var giltigt. ”Kallelsen överensstämde varken med vår arbetsordning eller med kyrkoordningen”, sade hon i LT i lördags. Kyrkorådets ordförande fick sin kallelse först två dygn innan mötet och kyrkoherdens vikarie blev kontaktad först två timmar innan mötet.

Domkapitlet håller i sitt beslut med kyrkoherden – och upphäver alla beslut som fattades vid det extra kyrkorådsmötet.

På ett kommande möte skulle dock kyrkorådet kunna fatta ett giltigt beslut om en revision av kafébygget.

– Jag tycker att det är viktigt med en granskning och ska verka för att det görs en sådan. Det är för mycket oklarheter i den här historien, säger kyrkorådsmedlemmen Kristina Rosén (S).