Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan tar strid mot rasismen

Kyrkans medarbetare ska stärkas i sin roll att kunna vara opinionsbildare och bemöta främlingsfientlighet. Strängnäs stift utbildar därför nu ett antal ambassadörer mot vardagsrasism.

Under våren och hösten kommer Svenska kyrkan att utbilda medarbetare för att bättre kunna bemöta främlingsfientlighet. I Lina kyrka har Strängnäs stift just utbildat ett 15-tal ambassadörer mot rasism.

– Några här är präster, andra jobbar med administrativa frågor och ett par är förtroendevalda, berättar kyrkoherde Jan Novosel.

– Det handlar om att stärka oss i vår argumentation och retorik så att vi kan bemöta främlingsfientlighet på ett sätt som bottnar i våra källor, säger Lena Blom, utbildningssamordnare, kyrkokansliet i Uppsala.

Målet är att ambassadörerna sedan ska kunna verka i sina respektive sammanhang på olika sätt, genom bildande av lokala och regionala nätverk.

– Det här är saker som vi kanske redan vet och kan. Men det är ändå bra med en uppfräschning och att få reflektera över frågorna i grupp, säger Johanna Persdotter, samordnare integration och flyktingfrågor i Södertälje församling.