Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan firade jul med Södertäljeborna

Under julaftonseftermiddagen slog Svenska kyrkan upp portarna. Alla som ville få en bit julmat eller bara lite sällskap var välkomna.

Det var många som hade kommit till julfirandet i S:ta Ragnhildsgården på julafton. Kyrkans vaktmästare Kenneth Persson var dock förvånad att det inte var fler som sökt sig dit.

– Förra året var det 130 personer här. Salen var helt full, säger han.

För Elisabeth Linde, diakon i Södertälje församling tycker att julfirandet är jätteroligt men lite nervöst. 

– Det är en av de roligaste sakerna på året. Det är också roligt att det är en sådan blandning på besökarna.

Hon säger att många av besökarna har kyrkan kontakt med under året men att det brukar dyka upp nya ansikten på julafton. 

– Det är alltid någon man inte sett förut, säger Elisabeth Linde.

För att klara av arbetet med att ta emot alla så förlitar sig kyrkan till alla volontärer som vill ställa upp. En av dem är veteranen Olli som är med för sjätte året i rad.

– Jag är volontär året runt. Det håller mig sysselsatt då jag ville ha något att göra. Sedan är det den sociala biten också. 

Han tycker också att det är roligt med blandingen på olika grupper och åldrar som kommer till julfirandet.

– Förståelse för varandra är viktigt. Här träffar man människor man kanske inte söker till vardags.

En av gästerna på julfirandet var Hannu Viinanen. Han är själv volontärarbetare på sjukhuset och hade sökt sig till firandet då hans egna familj var i Finland och Thailand. Han tycker det är bra att det finns ett ställe som ensamma kan komma till och träffa varandra på under julafton.

– Det är kul att prata med folk och få det sociala. Efter det är det inga problem med att gå hem sedan.