Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor och barn kidnappade av IS

Ett tiotal, kanske så många som upp emot 200 kristna kvinnor barn och äldre fördes under måndagsmorgonen bort av IS i nordöstra Syrien.Det uppger anhöriga i Södertälje och Assyriska riksförbundet i Sverige.

Annons

Tidigt på måndagsmorgonen ska jihadistmilisen IS, Islamiska staten, ha gått till attack mot flera byar med assyrier/syrianer i nordöstra Syrien.

– Det var vid femtiden i morse lokal tid som IS attackerade ett tiotal byar på den södra sidan av floden Khabur, där det ligger flera kristna byar som ett pärlband, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet.

– Det pågår fortfarande strider i området nu på måndagskvällen, så vi vet inte så mycket ännu mer än att ett tiotal, kanske så många som upp emot 200 assyrier, mest kvinnor, barn och äldre, är bortförda.

Södertäljebon Ata Silvia Moshe, 19, har flera släktingar som nu kidnappats. Hon fick beskedet om vad som hänt av sin mamma.

– Mamma kom in till mig och berättade gråtande att mina släktingar hade kidnappats och att de hålls som gisslan i en skola i byn Tel Shamiram, berättar hon.

Ata Silvia Moshe vet att IS funnits i området en tid, men att de hittills lämnat byborna i fred.

– Det här är det vi fruktade allra mest. Och att nu inte veta någonting om vad som händer dem, att inte kunna göra någonting. Det är det som är värst, maktlösheten.

Afram Yakoub har under dagen försökt hålla sig uppdaterad med vad som händer i området på olika sätt, via olika kanaler.

– Det är svårt och läget är kaotiskt. Men det vi har fått bekräftat är människor förts bort och att minst fyra assyriska krigare har dödats. Ytterligare sex krigare kan vara döda då man inte lyckats etablera någon kontakt med dem. Och jag vet människor som nu ringer på sina släktingars telefoner utan att få svar. Eller så är det IS-krigare som svarar i dem, säger han.

Vad syftet med att kidnappa kvinnor, barn och äldre är vet inte Afram Yakoub.

– Byarna kan ha legat i vägen för IS när de nu rycker fram mot provinshuvudstaden. Vi kan bara hoppas att de kidnappade tvingas konvertera och att de inte mördas. Men mot bakgrund av vad som hände i Libyen förra veckan, då 22 kristna kopter mördades, så känns det här hemskt, säger han och fortsätter:

– Det här bekräftar våra rop på hjälp. Vi behöver hjälp med att beväpna de som strider mot IS.

Afram Yakoub får medhåll av Ata Silvia Moshe.

– Nu behöver vi inte mer uppmärksamhet kring det som händer, jag vill se att exempelvis världssamfundet agerar och att våra styrkor beväpnas. Och så behövs det hjälp från politiskt håll, säger hon.