Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna med hjärnblödning fick inte korrekt vård – Södertälje sjukhus får kritik

Personal på Södertälje sjukhus brast i rutiner och kommunikation. Det gjorde att man inte uppmärksammade att en patient med hjärnblödning snabbt blev sämre. Nu får sjukhuset kritik.

Kvinnan kom in till sjukhuset en sen kväll i juni 2016 med akut hjärnblödning. Efter de första åtgärderna lämnades hon sedan utan övervakning närmare i ett och ett halvt dygn. Kvinnan var till och från medvetslös under tiden och när personalen till slut upptäckte att hon hade blivit mycket sämre var en akut operation nödvändig.

Läs även: Anmälde Södertälje sjukhus för felbehandling – läkare har inte gjort fel enligt Ivo

Kvinnan har efter detta anmält sjukhuset då hon menar att vårdmisstagen ledde till att hon tappade halva sin synförmåga och i dag inte längre klarar en rad aktiviteter.

Läs även: Personalbrist ger miljonförlust för Södertälje sjukhus

Nu har myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat ärendet och konstaterar att sjukhusets personal gjorde allt rätt i samband med att kvinnan lades in på sjukhuset och neurokirurgen på Karolinska sjukhuset i Solna kontaktades för en första bedömning.

Den medicinska handläggningen på Södertälje sjukhus har sedan präglats av allvarliga brister, enligt Ivo, då man bland annat inte kontaktade neurokirurgen under natten trots att en skiktröntgen visade att kvinnan blivit allt sämre. Personalen följde inte heller kvinnan enligt ett så kallat strokeschema medan hon låg inlagd. Först efter ytterligare en skiktröntgen flera timmar senare blev det fråga om snabb transport till KS och en akut operation.