Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna fick jobb med falsk lärarlegitimation – döms för grovt bedrägeri

En kvinna i Nykvarn använde en förfalskad lärarlegitimation i samband med att hon sökte en tjänst som förstelärare på en skola i Stockholms län. Nu döms hon vid Södertälje tingsrätt för grovt bedrägeri.

En förstelärare är en legitimerad lärare med minst fyra års dokumenterat arbete inom skolväsendet, personen ska dessutom anses vara särskilt kvalificerad inom sina ämnen.

Kvinnan från Nykvarn fick tjänst som förstelärare med hjälp av en förfalskad lärarlegitimation. Tjänsten innebar en högre lön om cirka 5 000 kronor i månaden. Brottet inträffade under tidsperioden 2014-2015.

Enligt tingsrätten står det klart att kvinnan brukat den uppenbart förfalskade lärarlegitimationen och genom den fått jobbet som förstelärare. I domen står det att kvinnan till följd fick högre lön "som inneburit skada för kommunen och vinning för henne själv". Kvinnan döms för grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund. Påföljden blir villkorlig dom samt dagsböter.