Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunskap motverkar klassklyftor

Kunskap är biljetten vidare i livet. Skolan ska därför vara en dörröppnare till nya möjligheter och nya drömmar.

Barn som ingen frågar om de har gjort läxan, eller om de ska plugga vidare på universitet – på det barnet ska skolan ha höga förväntningar och tydliga kunskapskrav. För den eleven ska den skickligaste läraren finnas.

För oss liberaler är skolan och den kunskap som den ger ett av det viktigaste verktyget för att ta sig framåt i livet. Svensk skola måste fortsätta att ge möjligheten att kompensera för en orättvis start i livet.

Stöd ska erbjudas till elever som är i behov av det och skolan ska fånga upp de eleverna tidigt. Liberalerna vill se en tioårig grundskola där skolstart normalt sker vid 6-årsålder.

Stöd ska erbjudas till elever som är i behov av det och skolan ska fånga upp de eleverna tidigt.

Genom att också stärka kärnämnen som svenska och matematik genom mer undervisningstid och läs- och skrivtest i årskurs 1 och framåt får skolan bättre möjligheter att i tidig ålder fånga upp de elever som är i behov av extra stöd.

För de eleverna ska de bästa lärarna finnas. Lärare ska ha hög lön och kunna göra karriär. Liberalerna vill bygga ut systemet med förstelärare och göra en särskild satsning för förstelärare i utanförskapsområden.

Att ta sig an de största utmaningarna måste löna sig.

En skola med kunskapsfokus, höga förväntningar, studiero och nya chanser att senare i livet starta på nytt är avgörande för att minska klyftorna och för att fler ska kunna göra en klassresa.

Skolan måste vara en möjlig väg ut ur de förutsättningar man föds in i.

Metin Hawsho (L)

vice gruppledare och toppkandidat i valet 2018

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel