Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen betalar själv

Kungen viker sig för kommunalrådet Staffan Norberg (V) i Södertälje och ska själv bekosta prinsessan Madeleines bröllop nästa sommar.

Nu är det klart. LT kan på lördagen avslöja att finansieringsfrågan gällande bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill är klar.

Och det efter påtryckningar av kommunalrådet Staffan Norberg (V) som via LT:s debattsida i torsdags ifrågasatte det rimliga i att det kan bli skattebetalarna som via apanaget finansierar prinsessans bröllop.

Då borde kungahuset kunna stå på egna ben, menar Norberg. Dessutom är prinsessans tilltänkte god för hundratals miljoner. Det borde vara argument som även den mest inbitne rojalist kan svälja, menar Norberg.

Och se, det tog skruv i det kungliga slottet. Det dröjde inte mer än ett dygn efter Staffan Norbergs debattinlägg förrän svaret kom.

Madeleines bröllop kommer att bekostas av pappa Kungen. Det beskedet fick LT av Hovets informationschef Bertil Ternert på fredagen.

Enligt Bertil Ternert anslår Riksdagen pengar, alltså skattemedel, som används till bland annat kronprinsessors och kronprinsars bröllop, vilket har med successionsordning och tronföljd att göra. 

– Däremot när det gäller prinsessors och prinsars bröllop så finansieras de inte med skattepengar utan privat. Det finns ju en kunglig släktförmögenhet som har förvaltats i 200 år, säger Bertil Ternert

Staffan Norberg är nöjd med svaret.

– Jag gör tolkningen att Kungen läser LT:s debattsida, precis som en klok Kung bör göra. Och det är bra att han lyssnar in vad folket tycker – precis som en klok Kung ska göra, säger han.

Läs mer i dagens pappers-LT eller köp ett digitalt lösnummer på fliken nedan.