Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen ändrar Akademie-stadgarna: Ska kunna lämna

Kungen ändrar stadgarna i Svenska Akademien. Det ska bli möjligt att lämna Akademien på egen begäran.

Svenska Akademiens höge beskyddare, Kung Carl XVI Gustaf, bekräftar i ett pressmeddelande att han ändrar stadgarna för utträde ur Svenska Akademien.

”Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde", säger Kung Carl XVI Gustaf i pressmeddelandet.

Enligt stadgarna har det hittills inte varit möjligt för ledamöterna att träda ur Akademien på egen begäran. Men rådande kris har resulterat i en gravt decimerade Akademi – som enligt kungen allvarligt kan påverka dess arbete att fullgöra sina viktiga uppgifter:

"Det är en given utgångspunkt i svensk och internationell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslutning ska ha möjlighet till utträde. Denna utgångspunkt bör gälla också Svenska Akademien. Jag har inlett ett samråd med Svenska Akademien om den närmare utformningen av stadgarna gällande utträde.”

Hovets presschef Margareta Thorgren kommenterar för TT kungens beslut att ändra i Akademiens stadgar:

– Kungen har som högsta beskyddare varit väldigt engagerad i den senaste tidens händelser och har uttalat sig tidigare i ett pressmeddelande att han har befogenhet att se över stadgarna. Detta är nu gjort och man har framförallt identifierat en möjlighet att komma vidare i den här krisen genom att se över just stadgarna gällande utträde. Det möjliggör en nödvändig rekonstruktion av Akademin.

– Kungen har haft möte med den ständige sekreteraren Anders Olsson och riksmarskalk Svante Lindqvist, där man också har redogjort för den här möjligheten. Sedan är den exakta utformningen och tolkningen av detta är någonting som Svenska Akademien ska göra.

– Det här är identifierat som kanske en av de viktigaste delarna i stadgarna, och som har varit lite otydlig och som har tolkats på olika sätt. Det här är ett sätt att gå vidare i processen och lösa krisen som akademien befinner sig i just nu.

TT: Har ni tagit in jurister för att fatta beslutet att ändra i stadgarna?

– Vi har sedan en tid tillbaka haft juridiska rådgivare, både externa och interna. Bland annat har vi som rådgivare hovrättspresidenten Fredrik Wersäll som till hösten även kommer att bli kungens riksmarskalk.

TT