Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturlivet ska lyftas av nystartat nätverk

Lokala kulturaktörer går samman för att stärka Södertäljes kulturella identitet. Att nå nästa generations kulturutövare, skapa en gemensam kulturkalender och ett skönhetsråd är några punkter på agendan.

Att det har stormat i Södertäljes kulturliv de senaste åren är det ingen tvekan om. Debatter och konflikter har avlöst varandra. Problematiken bakom bygger på många olika faktorer, allt från tidsandan till kommunikationsproblem. Framtagande av den omskrivna kulturplanen bottnar i oroligheterna, och framförallt i drömmen om att åter göra Södertälje till den kulturstad som det en gång varit enligt initiativtagarna till kulturnätverket.

För brist på kvalitativt kulturutbud är det inte tal om. Södertälje har väletablerade och kompetenta kulturaktörer inom de flesta konstnärliga uttryck. Problemet är sammanhållningen enligt många av nätverkets medlemmar.

Likt öar har var och en av dessa aktörer fört sin verksamhet på varsitt håll. Istället för att tillsammans stärka den lokala kulturella identiteten. Kalendariet står sig innehållsmässigt starkt, trots närheten till huvudstaden.

För att stärka Södertäljes kulturliv, både mellan aktörer och i stadens profilering, har Föreningen Wendelas Vänners vice ordförande Ami Lönnroth tagit initiativ till ett kulturnätverk.

– Vi är ett självständigt nätverk som tillsammans ska lyfta den lokala kulturen. Det krävs samarbete över politiska gränser och mellan eldsjälar, både representanter för kulturföreningar och enskilda aktörer, för att stärka kulturens ställning, säger Ami Lönnroth. Samarbetet med kultur- och fritidschefen Staffan Johnsson är viktigt, samtidigt som Ami poängterar att syftet med nätverket är att självständigt stå på stadiga ben som en motpol till kommunen, och inte vara ett bihang.

– Om vi går samman får kulturen en annan ställning, vi aktörer hör ihop. Och vi alla vill undvika att Södertälje blir en förort till Stockholm. Vi har en egen kulturell identitet! En gång i tiden var vår stad rankad som etta på listan över kulturstäder i Sverige, nu är vi på plats 143, säger Ninne Olsson, konstnärlig ledare för Oktoberteatern.

I dagsläget är sjutton kulturaktörer med i nätverket som startades i oktober. Här finns representanter för Assyriska kulturföreningen, ABF, Föreningen Wendelas Vänner, Wendela Hebbes Hus med restaurang, Kulturhistoriska föreningen, Helga Henschens Vänner, Skulpturvandringar i Södertälje, nättidningen Kulturdelen.nu, Södertälje kammarmusikförening, Enhörnakören, Svenska kyrkans musikliv, Humanisterna, Oktoberteatern, Södertälje Teateramatörer (STA), Södertälje konstnärskrets, Södertälje konstförening och Saltskog gård.

– Alla kulturaktörer i Södertälje är välkomna att delta. Det här är ett samarbete som ska stärka kulturen, inte ett forum för att käftas sinsemellan, säger Ami Lönnroth.

Med små enkla medel, som att förbättra kommunikationen genom att inte schemalägga stora evenemang på samma datum vill kulturnätverket putsa upp kulturkalendariet. Det finns också planer på att skapa bättre anslagstavlor och en gemensam evenemangskalender online. Även större konkreta förslag har lagts fram. Som ett skönhetsråd med ansvar över stadens estetik och ett samarbete med kommunen och ABF för att erbjuda gymnasieungdomar, till exempel från de estetiska linjerna, utbildning som leder till sommarjobb som kulturguider i Södertälje. Att nå nästa generation kulturutövare är en av nyckelfrågorna för nätverket. Hittills har tre arbetsgrupper tillsatts som arbetar med dessa tre förslag.

– Tanken är att kommunen erbjuder sommarjobb i fyra veckor till ungdomar som valt att gå kursen för kulturguider som vi planerar. Vi för en diskussion med kultur- och fritidsnämnden och med kulturchefen Staffan Jonsson, säger Ami Lönnroth.

Att kulturen står som enad front är något Olof Oscarson, representant för musikverksamheten i Svenska kyrkan, anser viktigt speciellt vid aktioner som protesterna angående bostadsbygget vid Orionkullen 2014. Tillsammans kan verklig skillnad skapas och en ny tydlig kulturell identitet som matchar nutida Södertälje ta fäste menar kulturnätverket.