Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturlivet ses över för att möta framtiden

För att stärka kulturen i Södertälje ska en kulturplan tas fram. - Kulturplanen ska innehålla visioner och strategier för att nå dem. Dessa finns hos kulturlivet i Södertälje, säger Eric Sjöström som ska leda arbetet.

Eric Sjöström är tidigare chef och konstnärligt ledare för Kulturhuset i Stockholm och har gjort utredningare åt bland annat Stockholms läns landstings kulturförvaltning. Nu får han det digra arbetet att sätta sig in i Södertäljes kulturliv och blicka framåt.

– Jag ska inte bara prata med dem som är gamla i gemet, även om de såklart är väldigt viktiga, utan även prata med de mer oetablerade och unga, säger Eric.

– Södertälje är en spännande kommun. Det är både storstad, landsbygd och glesbygd och det måste man också ta hänsyn till.

Segregationen och den digitala utvecklingen är två andra frågor som ska beröras i utredningen.

– Min ledstjärna är att det är skattebetalarnas pengar. Det innebär ett stort ansvar. Det är angeläget att kulturen når ut till många, berättar Eric.

– Det roliga med Södertälje är att kulturlivet är etablerat och välfungerande men även framåtblickande med nya aktörer, säger Eric och lyfter fram Grafikens hus och planerna på ett Hilma af Klint-museum.

Staffan Jonsson, chef för kultur- och fritidskontoret, är nöjd med valet av utredare.

– Vi är väldigt glada över att samarbeta med honom. Han är mycket meriterad och har gjort flera andra kulturutredningar. säger han.

– Genom kulturplanen ska vi ta ett helhetsgrepp på hur vi utvecklar och får så många som möjligt att vara delaktiga och aktiva i kulturlivet, berättar Staffan.

Arbetet med kulturplanen kör igång nu och ska vara klart i höst. Eric kommer att träffa många av kulturens aktörer men vill även uppmana folk att höra av sig.

– Vi kommer att ordna ett par offentliga sammankomster i början av sommaren. Men vi har även en epostlåda dit alla kan mejla in, säger han.

– Vi är en bra kulturstad och vill bli bättre. Genom utredningen ska vi staka ut inriktningen både konkret och långsiktigt. Vi vill att kulturen ska spela ännu större roll. Vi har fortfarande en tydligt prioritering av satsningar på barn och unga i kulturen, säger Anna Bohman Enmalm, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Anna Bohman Enmalm tycker att det finns många kulturverksamheter som gör stor skillnad i Södertälje, som både drivs av föreningar och av kommunen.

– Vi ligger i framkant i Stockholms län. Kulturen är viktig för oss, befolkningen behöver kulturen, konstaterar hon.