Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturdebatt: Saltskog gård i kris

Saltskog gård är ett av Södertäljes kulturmärken värt att bevara genom tiderna. Där bodde och där avled 1909 entreprenören C F Liljewalch, en av dåtidens stora industrimän och därmed en av Södertäljes profilgestalter.

På 1980-talet bildades en stiftelse för att förvalta de då nedslitna och rivningshotade byggnaderna, den vackra parken och den populära lövskogen. Verksamheten blev ett konstnärs- och kulturcentrum med daglig aktivitet i ateljéer, med utställningar, kurser och kulturarrangemang. Denna verksamhet fungerar utmärkt in i vår tid.

Men tidens tand sliter hårt. Fastigheterna åldras naturligt. Nu krävs så stora insatser att ekonomin gungar betänkligt. Genom ett stort stöd från länsstyrelsen upprättades under denna vinter en detaljerad underhållsplan, där behoven är kartlagda. Styrelsen ser klart att läget är krisartat, inte bara akut utan också ur längre perspektiv.

Redan för flera år sedan beskrev dåvarande ordförande Lars Olov Lindgren den prekära situationen. Sedan dess har konstnärer och andra utfört enorma ideella insatser. Under min tid som ordförande har dessa byggt upp arbetsgrupper för att dela ansvar. Och i dagarna har de konstnärer som hyr ateljéer lojalt accepterat en rejäl hyreshöjning för att rädda gården.

Men det räcker inte ändå. Konstnärer har periodvis lagt ner mer energi på gården än på det egna skapandet och dessutom åtagit sig ekonomiska bördor. Och den situationen kan jag inte som ordförande acceptera i längden, det är inte syftet med deras närvaro.

Som jag ser det, krävs nu omedelbar räddande sponsring av företag, vänner och donatorer.

I början av mars hålls årsmöte. Ett alternativ är att snarast få stiftelsen avvecklad. Då övertas ansvaret stadgemässsigt av Konstnärskretsen – vilket betyder att problemen fortsätter men i ny kostym.

Detta skriver jag som en information inför den stora allmänhet som har sympati för Saltskog gård.

Varje år besöks gården av ungefär 5 000 personer (från förskolebarn till pensionärer). Den som vill läsa in en vädjan och ett upprop är välkommen att göra det och konkretisera en respons.

Ordförande Satskogs gård

Ulf Sundblad,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel