Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trefaldig hyllning till harpan i Hölö

Yrkesverksam harpinist har Adrian Miranda varit sedan 1963. Nu ställer han ut sina instrument och gamla konsertaffischer i Hölö kulturcentrum.

Annons
Karin Magnusson och Adrian Miranda är två av tre personer som ställer ut i Kulturcentrum, Hölö kyrkskola i helgen.

Det var utställningsgruppen som kom med förslaget att Adrian Miranda, som hyr verkstadslokal på kulturcentret, borde ställa ut föremål från sitt långa och spännande yrkesliv som harpinist och harpbyggare.

– Vi tyckte att det fanns så mycket spännande med Adrians liv, harporna och all musik, säger Karin Magnusson.

Till en början var harpspelaren tveksam till en utställning. Men han lät sig övertygas.

– Först tänkte jag att det är väl ingen som vill höra om mitt liv men sen dess har jag ändrat mig och nu tycker jag det är en mycket bra idé. Jag är glad över att få vara en del av verksamheten här också, säger Adrian Miranda.

Strax därefter kom han över till Karin Magnusson och lämnade över en trasig gitarr och en stor samling restmaterial från harpbyggandet och lät henne veta att även hon borde skapa något till utställningen. Sagt och gjort, tillsammans med konstnären Aliro Delgado Fuentealba ställer duon ut i helgen. Av restmaterialet och gitarrvraket blev det några kollage.

– Jag har haft väldigt kul med det här och triggades verkligen av formen på det överblivna faneret, där man tydligt ser att det har sågats ut en gitarr, säger hon.

Även Karins bakgrund som dock- och maskmakare går tydligt igen med bleka ansikten i alla hennes verk. Adrians landsman Aliro, har däremot målat färgstarkt expressionistiskt och med avstamp i kamraten Adrians liv.

På en av Aliros tavlor syns Adrian spela harpa och i bakgrunden anas även politiska aktivisten och artisten Victor Jaras ansikte, som Adrian Miranda spelade med i början av sin karriär.

Men huvuddelen av utställningen utgörs av spåren efter Adrians yrkesliv, harpor, programblad och konsertaffischer. En har han lyckats spara från tiden före kuppen i Chile 1973, de andra vittnar om tiden i Francos Spanien, minnesgudstjänsten i Stockholm 1987 för Olof Palme ett år efter mordet, skoltiden på Carl Malmstens musik- och instrumentakademi och gesällbrevet han fick ta emot på Stockholm stadshus 1993.

Utställningen har gett Adrian en chans att se tillbaka på ett långt och innehållsrikt yrkesliv och sammantaget har han inte mycket att klaga på.

– Jag känner lycka när jag ser tillbaka på allt. Det känns inte pretentiöst och jag har inte tjänat mycket pengar men jag har haft kul, säger han och försäkrar LT om att han även kommer spela under åtminstone lördagen.

Utställningen ”Bildens kraft – harpans ton” äger bara rum i helgen, lördag-söndag 30-31/5. Plats: Kyrkskolan i Hölö Det är harpisten, och harpatillverkaren Adrian (som LT skrev om i januari) samt två konstnärer som ställer ut konstverk på temat harpa.

Utställning endast för en helg

Vad: Utställningen ”Harpans ton och bildens kraft” med harpor, memorabilia och tavlor.

Var: I Kulturcentrum, Hölö kyrkskola.

Vem: Harpisten och harpbyggaren Adrian Miranda ställer ut några harpor och konsertaffischer från sina 52 år i branschen. Deltar gör även Karin Magnusson med tavlor i blandteknik samt Aliro Delgado Fuentealba med sina målningar.

När: På lördag och söndag (30 och 31 maj) klockan 12–16.

Annons