Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södertäljeoperan tar plats i Stockholm

För 200 år sedan föddes den italienske kompositören Verdi. Det firar Södertäljeoperan med att för första gången någonsin ta plats på scenen i Konserthuset i Stockholm.

Annons
Södertäljeoperans kör ska tillsammans med Opera Viva och åtta framstående solister (Mats Carlsson, Lena Nordin, Angela Rotondo, Jesper Taube, Cecilia Nannesson, Kosma Ranuer, Michael Schmidberger och Ingrid Tobiasson) framföra höjdpunkter ur Verdis operor.

Södertäljeoperans repetitioner är i full gång. I oktober ges en hyllningskonsert till Verdi, nästan på dagen 200 år efter hans födelse.

– Vi tänkte att vi skulle göra en hyllning till Verdi och det här blir ett collage av flera av hans operor, förklarar Giovanni Impellizzeri, Södertäljeoperans konstnärlige ledare, och lovar att ingen ska behöva sakna delar av Verdis mest älskade operor.

Glad är han också över de solister som ska medverka.

– Vi har lyckats knyta till oss åtta solister av högsta klass, jag kan lova att det här blir mycket hög klass. Vi kommer göra det här med den äran, utlovar han.

För första gången tar Södertäljeoperan plats på Konserthuset i Stockholm, och det är den ultimata platsen i sammanhanget menar Giovanni Impellizzeri.

– Men så måste vi förstås också framträda här hemma på Estrad, säger han med ett leende.

Margareta Kvist, Södertäljebo och tillika en av körsångarna i Södertäljeoperan, ser fram mot höstens stora framträdande på Kulturhuset.

– Det känns både spännande och hedrande. Det trodde man väl aldrig, att man skulle få stå där en dag. Det är det ju bara de riktigt stora som får förmånen att göra, säger hon med ett skratt.

Hon har varit med i kören sedan 2005, men redan ett par år tidigare väcktes intresset. Och då var det också Verdis verk som stod på Södertäljeoperans repertoar.

– Jag var och lyssnade på Ödets makt och då tänkte jag att det skulle vara roligt att vara med i kören, berättar Margareta Kvist.

Men det var först sedan en bekant till henne, som var med i kören, lockat med henne som hon tog klivet fullt ut.

– Det här är väldigt roligt, både att sjunga och vännerna. Men det är också roligt att vi ibland gör det sceniskt även om det inte är så nu när vi ska ha jubileumskonserten för Verdi, säger hon.

Att det bara blir två konserter, en i Stockholm och en i Södertälje, beror uteslutande på att det med de åtta framstående solisterna är en så pass dyr konstellation att det inte går ihop sig ekonomiskt att ge fler operaföreställningar.

– Vi måste ha helt fulla salonger för att det här ska gå ihop sig, konstaterar Ernst Feldtström, ordförande i föreningen.

Att det inte skulle bli så är dock helt otänkbart för Giovanni Impellizzeri.

– Jag förväntar mig fullsatt, säger han innan han ger sig ner till kören för att repetera.

I oktober, 200 år efter Verdis födelse, ska allt sitta perfekt.

Giovanni Impellizzeri ser fram emot att få framföra verk av en av de största – Verdi.
Södertäljeoperan repeterar nu för fullt inför höstens jubileumskonsert på Konserthuset.
Det tycker Margareta Kvist, längst till höger i kören, att det ska bli att sjunga i Konserthuset.

Högklassiska solister för Verdi

Operakonserten med de åtta solisterna ges vid två tillfällen:

Den 6 oktober på Konserthuset i Stockholm.

Den 19 oktober på Estrad i Södertälje.

Solister:

Mats Carlsson, Lena Nordin, Angela Rotondo, Jesper Taube, Cecilia Nannesson, Kosma Ranuer, Michael Schmidberger och Ingrid Tobiasson.

Södertäljeoperan gör jubileumskonserten för Verdi tillsammans med Opera Viva.

Mer läsning

Annons