Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södertäljekillarna backar upp stjärnan

I helgen inleds Melodifestivalen. Bland de tävlande finns Marcus Jonsson och Fredrik Holmlund från Södertälje. De spelar med den omtalade Yohio.

Annons
Marcus Jonsson och Fredrik Holmlund från Södertälje och medlemmar i bandet Desaiha backar upp stjärnan Yohio i Melodifestivalen.

När den första deltävlingen av Melodifestivalen 2013 startar finns flera Södertäljemusiker med på scen. En av dem är gitarristen Marcus Jonsson som kompar 17-årige sångaren Yohio.

– Vårt band Desaiha har haft kontakt med Yohio sedan tidigare och nu till sommaren, inför släppet av hans första fullängdsalbum Break the Border, drar vi ut på turné tillsammans, säger Marcus och berättar mer om bandet:

– Sångaren Adrian Dolata och jag startade det för över ett år sedan och därefter kom basisten Fredrik Holmlund och trummisen Fredrik Widigs med. Några månader senare hörde Yohio av sig och ville inleda ett samarbete med oss.

Marcus Jonsson är född och uppvuxen i Södertälje. Han började tidigt med musik och spelade bland annat trombon. Gitarrspelet kom i gång först när han var 13 år gammal och han fortsatte spela utan att ta några gitarrlektioner.

– Nej, jag är självlärd och det har gått bra hittills, säger Marcus som strax efter sin gitarrdebut också började skriva texter och musik.

Han lyssnar på all slags musik från klassiskt och filmmusik till pop, rock och modernare toner. Men när Marcus själv spelar eller skriver blir det mest metal och rock.

– Det är de musikstilarna jag trivs bäst med, säger han.

Alla i Desaiha spelar metal vilket passar den svenska gitarristen och låtskrivaren Yohios musik.

– Han är väldigt duktig och har haft stora framgångar i Japan. Yohio är den förste som har lyckats framhäva den visuella vågen, visual kei, från Japan och han kommer att etablera den i Sverige. Han kommer också att ha specialdesignade dräkter under Melodifestivalen, säger Marcus Jonsson.

Låten de kommer att delta med i den första deltävlingen i Karlskrona heter Heartbreak Hotel och är skriven av bland andra Yohio.

– Det är en bra låt. Jag tror att Yohio har stora chanser att gå vidare. Han har mycket nytt att komma med … uppfriskande för Sverige. Vi får se om låten tar hem hela tävlingen också, säger Marcus.

Yohio kommer från en musikfamilj där både pappan och farbrodern är gitarrister i olika rockband. Även farfadern var musiker och spelade i bandet The Panthers på 1960-talet.

– Det är jätteroligt att spela med honom. Hela bandet och han är likasinnade när det gäller musikinfluenser, säger Marcus Jonsson.

– Över huvud taget känns det bra att vara på Melodifestivalen och spela med seriösa musiker på hög nivå.

Yohio.

Marcus Jonsson

Ålder: 23 år.

Familj: Flickvännen Isabelle och katten Miki.

Bor: Centrum.

Gör: Musiker.

Intressen: Spela gitarr och skriva musik

Mer läsning

Annons