Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsuccé tar Faia Younan till Kulturhuset

Södertäljesångerskan Faia Younan framträder i Kulturhuset Stadsteatern på onsdag.– Det ska bli kul att få göra det här i Sverige nu, säger Faia Younan.

Annons

Systrarna Faia och Rihan Younan blev världskända när deras poesi- och sångvideo ”To our countries” gjorde succé på Youtube i höstas. Hittills har klippet visats närmare två miljoner gånger.

Det är också orsaken till att Södertäljesångerskan Faia Younan nu medverkar i Best of Sweden på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på onsdag. En form av festival där musiker, boende i Sverige men med ursprung i länder de av olika skäl tvingats lämna, framträder med sin musik och sina berättelser. Andreas Unge är konstnärlig ledare för produktionen och Alexandra Pascalidou är konferencier.

– De såg vår video, tyckte den var häftig och ville att vi ska vara med. Så det blir jag och musikern George Hayrabedian som framför det här och vår video kommer också att visas samtidigt. George var också den som hjälpte oss spela in låten i studion, berättar Faia Younan som precis kommit hem från Libanon där systern Rihan är kvar.

Systrarna Younans enorma genomslag med ”To our countries” tror Faia kan bero på hur de valt att regissera framförandet. Faia sjunger medan systern Rihan berättar vad som händer, och vad som hänt, i länder som Syrien, Irak, Libanon och Palestina.

– Jag tror enkelheten i vår video spelade stor roll, det är inte blod och krig utan rakt och enkelt och vår blandning av poesi och musik blev nog framgångskonceptet, säger Faia och menar att deras video skiljer sig markant från den bild som syns i media i dag med anledning av det som händer i Syrien.

Men att genomslaget skulle bli så enormt hade Faia aldrig kunnat tro. Press från hela världen har hört av sig och hon har framfört sången i olika sammanhang i Libanon, Tunisien och Syrien sedan klippet blev en viral succé.

– Det känns fortfarande overkligt. Jag har ju hållit på med musiken vid sidan av och haft min youtube-kanal i två år, och så plötsligt händer det här. Att det skulle bli så här stort kunde jag aldrig tro, konstaterar hon.

Att nu få framföra sången, och visa videon, på hemmaplan i Sverige ser hon mycket fram emot.

– Det känns jättekul att få vara med! Först blir det i Stockholm nu på onsdag och sedan blir det även i Uppsala.

– Egentligen skulle jag ha varit kvar i Libanon hela april månad, men när jag fick den här frågan reste jag hem. Det känns roligt att få göra det här hemma i Sverige nu när vi har fått göra det i så många andra sammanhang i andra länder, säger hon.

Best of Sweden

Best of Sweden är en produktion från Vara konserthus på turné i Sverige den 8–12 april.

Premiären sker på onsdag i Studion på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

De fem huvudmusikerna som medverkar i Best of Sweden har alla en stor internationell publik, men är i stort sett okända i Sverige.

De medverkande huvudmusikerna är:

Ramy Essam, från Egypten.

Safoura Safavi, från Iran.

Osman Abdulrahim, från Eritrea.

Naser Razzazi, från Kurdistan.

Habib Mousa, från Syrien.

Dessutom: Faia Younan och George Hayrabedian.

Annons