Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mankan hittar lugnet på Mörkö

Läs skrifrum. I sin lilla röda 1700-talsstuga på Mörkö har författaren och skådespelaren Magnus ”Mankan” Nilsson hittat lugnet. Vid skrivbordet i stugan har han författat alla sina verk.

Annons

Snacka om lantlig idyll. Solen skiner, svalorna susar förbi. Korna står och betar och gräset vajar på fälten. Där mitt i grönskan på Mörkö har Magnus ”Mankan” Nilsson sin skrivarstuga. När LT kommer på besök kommer Mankan ut och vinkar åt oss. Han har sett oss komma nere på landsvägen.

– Det här är min absoluta favoritplats. Det vet alla som kommer hit. Här har jag bra span, säger han när han sitter på en liten bänk i hallen och tittar ut mot vägen.

För de boende i Södertälje med omnejd är Mankan känd på många sätt. Framför allt som författare, sångare och skådespelare. Han har en lägenhet inne i centrala Södertälje men från maj till november håller han till i sin lilla skrivarstuga – ett rött hus byggt 1750, som tidigare fungerade som brygghus. Mankan har haft huset som skrivarstuga sedan 1987.

– Jag har tänkt att jag borde kunna skriva i stan, det sitter ju så djupt inom mig. Men det går inte att ljuga ihop den här tystnaden som finns här. Ibland är det så tyst att man inte hör fåglarna ens. Det tar bara ett par dagar så är man lugn, säger han.

Vi står i hans kök och pratar, samtidigt som en fluga surrar omkring. I hörnet står den mycket välanvända järnspisen.

På köksbordet ligger hans hatt, några papper och en penna. I stugan har han skrivit alla sina verk, bland annat filmen Min store tjocke far. De lantliga omgivningarna ger all inspiration han behöver.

– Det blir liksom som jag vill att det ska bli. Om jag vill att detta ska vara Rysslands landsbygd så blir det så. Viken där nere kan bli till Svarta havet, förklarar han.

Om man kastar ett öga på väggarna i köket upptäcker man snabbt att Mankans hjärta klappar lite extra för ett visst fotbollslag, nämligen IFK Norrköping.

– Jag är hedersmedlem. Titta här. Det här är ju en pojkdröm som blir sann. Tänk att få sitta i mitten på ett lagfoto med ett allsvenskt fotbollslag, säger Mankan och pekar på ett fotografi där alla IFK Norrköpings spelare står uppradade. I mitten sitter Mankan. ”Du är en av oss”, står skrivet på fotot.

– Jag har en kusin som är född i Norrköping, men han håller på AIK. Det har jag aldrig förlåtit honom för, säger Mankan.

Huset renoverades 2001 och inomhus ser det knappast ut som på 1750-talet. Men några detaljer finns kvar. Mankan valde att låta en av de kraftiga bjälkarna i väggen förbli omålad.

– Jag sa: ”Kan ni inte låta bli att måla den?” Och det gjorde de. Den är helt fantastisk. Allt virke höggs ju här i närheten, säger Mankan.

Han brukar säga att han bor på Skånegatan 13–15. På husknuten sitter mycket riktigt en skylt med gatunamnet på. Det är hans farmors gamla adress i Norrköping.

Intill dörren sitter en liten skylt med texten ”Läs skrifrum”. Det är just vad Mankans stuga är.

Nominerades till en guldbagge

Namn: Magnus ”Mankan” Nilsson.

Ålder: 66 år.

Familj: Sonen Oskar.

Insatser: Är skådespelare och författare. Har skrivit manus till bland annat Pepparrotslandet (2002) och Min store tjocke far (1992). Har spelat i bland annat filmen Den man älskar (2007) och tv-filmen Clark Kent (1988).1993 nominerades Mankan till en guldbagge för bästa manuskript, för filmen Min store tjocke far.

Gör: Skriver på en trilogi som han kallar för Mörkö­trilogin. Arbetsnamnet är ”Viss text saknas”.

Från brygghus till torp och skrivarstuga

Mankans skrivarstuga byggdes 1750 och fungerade då som ett brygghus.

Huset var en del av gården Örsta, som lades ned 1937. Örsta var en gård på ungefär 30 tunnland. Tidigare fanns där också en ladugård och en loge.

De enda husen som återstår från den tiden är Mankans skrivarstuga och den lite större stugan som står intill. I den stora stugan bodde bonden när det begav sig.

Mankans skrivarstuga har renoverats i omgångar. 1938 gjordes stugan om från brygghus till torp. Då bodde paret Einar och Rut där. Einar föddes i storstugan och ­arbetade och bodde sedan hela livet på gården. Han arbetade med lite av varje, bland annat som skogs­arbetare, trädgårdsmästare och ­vaktmästare.

1959 kom Mankans familj till Örsta.

1987 fick Mankan ta över torpet och då blev det hans skrivarstuga.

Mer läsning

Annons