Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LT-play: Hemvändande barpianisten Karin

Beatles, Beethoven, Monica Z eller Lady Gaga. Barpianisten Karin Westerberg Kindgren spelar allt. Nu har hon flyttat tillbaka till Södertälje där gymnasietiden tillbringades.

Annons
SVT1 fredag 21 februari 2014 kl 20:00: Stjärnor hos Babben?Bildtext; Under tio fredagar kommer Babben Larsson att ta emot och dela ut stjärnor på bästa sändningstid.?Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVTBilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

Flyttkartongerna är fortfarande fullpackade och huset i en enda röra, men inte musikrummet. Där står Karin Westerberg Kindgrens flygel och skiner. Hon bor nu ett stenkast från Täljegymnasiet där hon läste musiklinjen. Hon minns skoltiden här och nämner flera av lärarna, bland andra Vigo Löfcrantz.

– Och Ziemowit Bownik. Han var otroligt passionerad och entusiasmerade mig till att förstå att jag har något, säger hon.

Karin föddes i Gnesta och växte upp där med pianolektioner tillsammans med sina syskon, men till skillnad från dem fastnade hon i spelandet och föräldrarna fick slita bort henne från pianot.

– Jag var sex år när jag började och under grundskolan blev det också blockflöjt, trummor, körsång och solosång, säger hon.

Under gymnasietiden i Södertälje träffade hon kärleken och flyttade till Oxbacksgatan. Efter studenten 2001 gick parets flyttlass till Stockholm då hon läste till församlingsmusiker på Betel folkhögskola i Bromma. Barpianistyrket kom hon dock i gång med redan efter andra året på gymnasiet.

– Det var en ren tillfällighet. Jag var på Södertuna slott tillsammans med mina föräldrar och tittade på Bellmansspelen där. Mina föräldrar pratade med arrangörerna och frågade ”Borde ni inte ha underhållning här? Vår dotter kan spela ...”, säger Karin och skrattar:

– Och så blev det. Jag spelade helger där i fem år.

2004 togs kontakt med musikbolaget Ema Telstar och efter en audition fick hon regelbundna uppdrag.

– De skickade mig att spela och sjunga på hotell, restauranger och annan barmiljö. En återkommande arbetsplats blev kryssningsfartyget Birka paradise, säger hon.

Jobbet är oftast på helgkvällar och Karin räknar snabbt ut att tolv gig per månad i snart 15 år, gånger cirka 50 låtar per kväll, blir över 100 000 låtar.

– Det är verkligen ett hårt jobb, säger Karin, som dock känner sig lyckligt lottad över att kunna ha just detta yrke:

– Jag råkar ha förmånen att ha mitt intresse som mitt jobb. Det är världens bästa jobb när jag sitter och spelar, men jag har lagt ned ett enormt arbete.

Repertoaren utgörs av 2 000 låtar uppsamlade ur alla musikgenrer som på något sätt är populära i väst. Här finns allt traditionellt som förväntas av en barpianist, men också många udda låtar som publiken då och då kan önska sig efter ett par drinkar. Och när Karin ska välja det som önskas mest räknar hon snabbt upp Elton Johns ”Your song”, Frank Sinatras ”My way” och Billy Joels ”Piano man”.

– Varje generation har sina favoriter. De äldre vill höra jazzigare saker av exempelvis Monica Zetterlund eller Elton John medan de yngsta föredrar det som spelas i dag som Lady Gaga. Däremellan finns allt från Beatles, Led Zeppelin, Gloria Gaynor, Eagles och Rihanna, säger Karin.

Under det händelserika året 2004 valdes Karin till Stockholms lucia och samma år körade hon med Orup på Lena Philipssons album. Karin bjuder på ett smakprov och sjunger en refräng ur ”Det gör ont”.

– Det var kul att höra sig själv nästan dygnet runt på radion, säger hon.

Hon har fullt upp med studier och spelande och väljer Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm som det enda återkommande giget. Nyligen fick hon jobbet som pianist i ett husband i en tv-produktion.

– Jag har aldrig spelat i ett band tidigare, så bara det i sig har varit en otroligt spännande resa och sedan blir det ju extra spännande att det är i en sådan stor tv-produktion som ”Stjärnor hos Babben” som beräknas locka miljoner tittare. Nu är jag lite nervös inför premiären på fredag, säger Karin som också skriver egen musik och som 2007 släppte två singlar.

Nu ville hon göra något mer på sitt eget sätt.

– Ja, det blev låten ”A millionaire in the rain”, som handlar om att man kan vara rik även när man är fattig, avslutar Karin och slår ett par ackord innan hon tar ton.

Mer läsning