Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon visar glimtar ur barnets historia

På Kulturcentrum Kyrkskolan i Hölö rullar utställningen ”Vara barn” vidare. Vid ett besök kan du lära dig mer om lindebarn, änglamakerskor och bortbytingar eller bli nostalgisk över leksaker från olika tidsepoker.

Annons
Ställer ut i Hölö. Ansa Borins utställning visar hur synen på barn har förändrats från vikingatiden till i dag.

Ansa Borins utställning med glimtar ur barnets historia berättar i bilder, texter och föremål hur barnets ställning i samhället förändrats och förbättrats. Bland annat kan man läsa om de åtgärder och riter som enligt folktron skulle skydda det nyfödda odöpta barnet från onda makter som ”onda ögon”, ”lösaktiga” kvinnor eller luffare. Och om den

första sked som stacks in i barnets mun var av äkta silver skulle det få tur med pengar.

Ansa Borin har också samlat ihop leksaker, pussel och kläder från olika tidsperioder. Liksom skor, ett specialintresse för henne.

– Jag samlar på skor, har högvis av dem. Men de måste vara välgjorda, förklarar Ansa.

Hon berättar att ända fram till 1952 fanns låneskor i skolorna för de mindre bemedlade eleverna.

Utställningen visar också hur pojk- och flickkläder tillverkade så sent som på 1960-talet var av liknande modell och färg till skillnad från dagens barnmode.

”Vara barn” på Kulturcentrum Kyrkskolan i Hölö tar besökaren med på en tidsresa med barnet i centrum och visas lördagar och söndagar kl 12–16 till och med den 23 augusti.

Annons