Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från noll till ”hundra hundra” med Yohio

Då Marcus Jonsson och Fredrik Holmlund slutade på sina jobb för att satsa på musiken visste de inte vad som väntade. Bara några månader senare skulle deras liv förändras radikalt.

Annons
Barndomsvänner. Fredrik Holmlund och Marcus Jonsson har länge känt varandra under uppväxten i Södertälje.

Inte kunde väl Södertäljekillarna Marcus Jonsson och Fredrik Holmlund ana vad som väntade då de lärde känna varandra i sjunde klass på Rosenborgsskolan.

Att tio år senare skulle de inte kunna ta en promenad förbi Maren utan att fansen samlas kring dem, att folk ber om deras autografer och att de skulle stå på en scen inför tusentals åskådare och miljontals tittare. Faktum är att det räcker med att backa bandet ett år.

– Det här med Mello kom ju så plötsligt, det var som att bli indragen på ett godståg i full fart, säger Marcus och fortsätter:

– Vi fick erbjudandet en månad innan de började. Jag var verkligen nervös, jag hade aldrig varit med i tv och inte stått på en scen på över två år.

Receptet på framgången stavas Yohio. Först ett telefonsamtal där Yohio erbjöd sig att bli manager för Marcus och Fredriks band Desaiha. Sedan ytterligare ett erbjudande om att spela med honom i Melodifestivalen.

– En konstig grej jag kommer ihåg är att en vecka efter Melodifestivalen gick jag in på McDonalds och folk kom fram och sade grattis till mig, säger Marcus.

Men trots att erbjudandet kom plötsligt visade det sig att de var väl rustade för uppgiften. Musiken hade funnits med dem båda sedan barndomen. I Spinnrocken i centrala Södertälje repade de med första bandet när de var 13 år. Marcus på gitarr. Fredrik på bas.

– Många jag spelade med gav upp det där med att slå igenom i musikbranschen, men inte jag, jag är nog en riktigt drömmare, säger Marcus.

Nu är det full fart framåt för vännerna. Nyligen var det Allsång på Skansen och tv-inspelning med Kalle Moraeus. Snart är det Rockbjörnen och Sommarkrysset. Tempot kan nog bäst beskrivas med ett av bandets internskämt – att allt ska gå i ”hundra hundra”.

Att de numera är kändisar råder det ingen tvekan om. En roll som till en början var lite ovan.

– I början kunde jag tycka det var jobbigt, speciellt att vid signeringar gå ut ur turnébussen och hälsa på fansen, men samtidigt är det väldigt viktigt, de ger ju något till oss så vi måste också ge något tillbaka, säger Marcus.

Men låt oss backa bandet ett år. Tillbaka till sommaren 2012. Innan allt började. Marcus jobbar på Astra Zeneca. Fredrik med design på ett företag i Stockholm. Men livet går inte riktigt som på räls.

– I samband med att jag jobbade på Astra så gick jag igenom en period då jag visste vad jag ville, men inte riktigt vad jag skulle göra åt det, säger Marcus och fortsätter:

– Jag läste en bok om självdisciplin (se faktaruta) och insåg snart att jag kanske skulle behöva säga upp mig själv och leva på nudlar och vatten för att göra det jag ville, så jag började spara pengar. I samma veva varslade Astra Zeneca och Marcus lät jobbet rinna ut i sanden. För Fredrik såg situationen nästan likadan ut.

– Jag gick in i väggen och sa upp mig.

Tanken var att i stället för ett vanligt jobb skulle de satsa på musiken och framför allt bandet Desaiha som de startat flera månader tidigare.

– Jag tror det är så man måste göra, våga satsa för att vinna, säger Marcus.

Nu med facit i hand blev det aldrig vatten och nudlar. Yohios telefonsamtal kom fem månader efter att de slutat sina jobb och i dag är succén ett faktum. Till hösten släpper även Desaiha sin första EP. Men först väntar dock en två veckor lång semester innan karusellen drar i gång igen. En semester som tillbringas i Södertälje.

– När jag är ledigt blir det att spela tv-spel, öva gitarrspel och umgås med flickvännen. Jag kopplar helt enkelt bara av, säger Marcus Jonsson.

Snart är det dags igen. Konserter, tv-program och inspelningar. För Marcus och Fredrik blir nog aldrig livet sig likt igen.

– Det är så många som säger att de jobbat på samma jobb i si eller så många år men att de egentligen vill göra något annat. Jag tror livet är alldeles för kort för att man ska kunna tänka så, säger Marcus Jonsson.

Efter att ha spelat med Yohio i Melodifestivalen har Fredrik Holmlund och Marcus Jonsson snabbt fått en skara trogna fans.
Inför storpublik både på plats och i tv-sofforna fick de ta plats på scenen i Allsång på Skansen.

Mer läsning

Annons