Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flitig författare föräras med LT:s debutantpris

Sju böcker på tre förlag på mindre än ett år. Johanna Sandberg är både illustratör och författare och får LT:s debutantpris 2016.

Annons
Uppskattar tydlighet. ”Jag tycker om när man jobbar effektivt och tydligt och när människor är raka. Då blir det roligt att samarbeta, säger Johanna Sandberg som har gett ut böcker på tre förlag.

Sommaren breder ut sig över ett stilla Mörkö.

En geting landar på mitt skrivblock innan den lojt surrar vidare. Kanske är den mätt efter att ha festat på doftschersminen en bit bort.

Johanna är däremot fortfarande hungrig. Det är så mycket mer hon vill göra.

– Jag vill fortsätta skapa och bli bättre både bildmässigt och textmässigt. Mina bilder är inte naturalistiska för att barnen ska få använda sin egen fantasi. När det gäller texten vill jag lära mig och utvecklas, säger Johanna.

Hur får du nya idéer om vad du ska göra?

– Hur får jag bort dem? Det finns hur många som helst. Det är fullt! säger Johanna.

Boken ”Flykten” tog slut på förlaget och en andra upplaga har tryckts. Kritiken har varit positiv.

– Folk förstår intentionen med att inte måla upp hemska bilder, förklarar Johanna som har gjort boken med tanke på alla de bilder om barn på flykt som vi ser på tv.

”Hejdå fåren” väcker andra reaktioner.

– Slakt rör upp känslor. En del blir provocerade. Jag har fått höra av en pappa att jag förskönar köttindustrin. Men jag har förklarat vad kött är precis som när jag förklarar för ett barn att en planka kommer från ett träd. Då berättar jag ju inte om transporter och att vi skövlar regnskogen. Boken vänder sig till barn som är 3–6 år men det är nästan en vuxenbok. Jag vet att folk blivit berörda och börjat gråta, säger Johanna som minns hur hon kramade fåren hejdå innan Gutta (känd från TV 4:s Farmen) slaktade får på gården där Johanna växte upp.

Familjen är engagerad i Johannas skapande jobb, hon arbetar oftast med sina böcker i köket.

– Jag trivs med att ha familjen runt mig och att allt är lättillgängligt. Men ibland när det är fullt här och jag till exempel ska gå igenom färgerna på 24 bilder då vill yngsta barnet hjälpa till väl mycket och då åker jag till jobbrummet, säger Johanna.

– Jag är tacksam att jag får göra det jag tycker om och att det jag gör når ut är ett stort plus. Varför trava hundratals bilder i garderoben bara för mig?

Johanna har bytt perspektiv på uppmärksamheten hon får genom sin konst och författande.

– Jag har haft utställningar sedan 2002. Då tackade jag nej till journalister. Min mamma sa åt mig att ”Du är en del av det du skapar. Bestäm dig! Vill du hålla på med det du gör får det faktiskt synas”, säger Johanna.

Numera trivs Johanna med responsen som främst kommer via sociala medier.

– Det är fantastiskt att öppna och läsa meddelanden. Hittills upplever jag att intentionen i böckerna har gått fram men inte alltid. Jag har en möjlighet att möta det och när jag svarat har ingen fortsatt att vara sur.

Johanna har flera nya projekt på gång. Boken ”Lova och kattungarna” har hon illustrerat och den kommer ut under sommaren, hon håller på med en färgläggningsbok för alla åldrar och i den andra kapitelboken om Zilla ändrar hon tempus så att handlingen utspelar sig i nuet.

– Nu för tiden konkurrerar en bok mot paddan och tv:n. En bok måste bli mer komprimerad, förklarar Johanna som tar till sig av kritiken att första boken om Zilla var skriven på ett lite mer gammeldags sätt.

Johanna läser mycket för barnen och läser själv gärna facklitteratur. Bo Hejlskov Elvén har hon följt i tio år efter att ha hört honom på en konferens om hjärnans utveckling. Han är psykolog och intresserar sig bland annat för barn som bråkar och behovet bakom beteendet.

– Jag läser även andra författares manus, säger Johanna som är allt mer efterfrågad som illustratör.

– Jag vill både skriva och illustrera mer. Något som jag vill göra och som jag hoppas att något förlag nappar på är mys- och må bra-böcker. Böcker som man läser när barnen ska sova.

– När de ska in i drömmen ska det vara vackra fantasisagor. Jag läser olika sagor för barnen beroende på tid på dygnet, säger Johanna

Priset delas ut på lördag

Juryn för LT:s kulturpris har enats om årets tre vinnare.

I dag presenterar vi författaren Johanna Sandberg, debutantpristagare som på lördag tar emot pris vid en ceremoni på Kringelfestivalens stora scen kl 19.

Vill inte skriva stereotyper

Namn: Johanna Sandberg.

Ålder: 35 år.

Familj: Sambon Madhu samt barnen Knut, 12 år och Zid, 3 år.

Bor: Mörkö.

Aktuell: Författare och illustratör som får LT:s debutantpris.

Kuriosa: ”När jag skriver försöker jag ha en granskningslupp. Jag vill inte gå in i stereotyper och framförallt inte skuldbeläggning. Vi har alla fel och brister och gör så gott vi kan. Jag vill inte skriva en bok som dömer någons förälder”.

Annons