Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur på Oaxen med Dan Anderssons texter

På lördag är det utsålt på Oaxen bygdegård när Jilla spelar ”The Finnmark story” – en berättelse om Dan Andersson.

Musikal. Åke Andersson och Per Georg Sörås har tillsammans byggt upp föreställningen om poeten Dan Andersson som de gör tillsammans med folkmusikgänget Pivo.

Dan Andersson sökande och grubblande texter fortsätter att fascinera trots att det är 96 år sedan han dog. Dan Anderssons förfäder kom som finska flyktingar till Sverige och Andersson växte upp i ett fattigt hem i Skattlösberg i Finnmarken, Dalarna. Många av hans texter hämtar inspiration från naturen.

– Det är något med hans texter som sticker ut. Han blev bara 32 år och det finns en intressant historia kring honom, berättar Åke Andersson som tonsatt Dan Anderssons texter.

Jilla jobbar med scenkonst och musik i olika konstellationer och de flesta i gruppen bor i Södertälje. Under våren kommer förställningen att spelas i Gnesta och Uppsala.

Carina Åkerman-Fijal är medlem i Oaxen bygdegårdsförening och vill att mer ska hända ute på Oaxen där det finns cirka 100 bofasta invånare.

– Vi vill lyfta ön med kultur. Vi har en jättefin bygdegård med en liten scen och en stor festlokal, berättar hon.