Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Rissveds resa från Kusens Backe till Rio

För tre veckor sedan var hon närmast okänd utanför de mest idrottsintresserade kretsarna. I morgon onsdag firas Sveriges senaste stora idrottshjälte på Stora Torget hemma i Falun.

22-åriga Jenny Rissveds blev en superstjärna över en dag när hon tog OS-guld i mountainbike i Rio i lördags.

Ett av de stora stegen mot toppen tog den då 19-åriga supertalangen i Kusens Backe i Södertälje. Att säga att det var där hon slog igenom är kanske en liten överdrift. Eller om vi ska ärliga, en ganska stor sådan.

Jenny Rissveds har varit på väg mot det här OS-guldet längre än så.

Första gången jag hörde talas om henne var i en bil någonstans runt Siljan, när P4 Dalarna berättade om den unga talangen från Falu CK som vunnit junior-SM på landsväg, jag minns inte säkert om det var tempo eller linjelopp, för hon vann båda.

Redan innan hon började på gymnasiet var hon Sveriges bästa junior både på landsvägscykel och mountainbike, där hon också vann två guld (cross country och tempo).

Så redan när Alexandra Engen tog en sjätteplats på OS i London för fyra år sedan och målades upp som ett medaljhopp inför Rio, kunde man ana att Engen skulle få slita för ett ens vara bästa svenska 2016.

Ett år efter London-OS, i Kusens Backe i Södertälje, tog Jenny Rissveds sitt första stora mästerskapsmedalj som senior efter att ha besegrat Engen med ett ryck på slutet i SM-tävlingarna i cross country.

Men Engen hade varit sjuk inför det mästerskapet, och det säger något om den då 19-åriga talangen och hennes inställning till sporten, att Rissveds kommentar till LT-sporten efter guldloppet var: ”Jag har lite svårt att vara nöjd eftersom jag vet att hon inte är hundra procent. Men det var ju ändå en bra match. Vi fightas ju väldigt hårt mot varandra. Hon har lärt mig så himla mycket, och gett mig mycket med sin erfarenhet. Hon vill verkligen mitt bästa och det är sjukt härligt”.

Engens karriär har gått lite upp och ner sedan dess, 2014 tog hon en timeout på grund av utbrändhet och det är först den här säsongen hon varit tillbaka för fullt.

Men nu är alltså Jenny Rissveds, som vunnit samtliga SM-titlar på den olympiska cross country-distansen sedan dess, inte bara tveklöst etta i Sverige utan även bäst i världen.

Efter att ha vunnit lite allt möjligt på junior- och U23-nivå tog hon klivet upp bland seniorerna på allvar i år - och visade med sitt EM-silver i Huskvarna i Maj att hon kunde konkurrera. I OS gjorde hon precis som i sitt första senior-SM i Kusens Backe - slog allt och alla på första försöket.

Engen hoppas på att hon tillsammans med Jenny Rissveds kan se till så att Sverige får två platser till nästa OS. Men konkurrensen om platserna lär blir tuff ändå. Underifrån kommer Eskilstunatjejen och juniorvärldsmästaren Ida Jansson, 18, som nu tävlar för Rissveds Falu CK.

Som av en händelse finns hon också i LT:s bildarkiv, sedan hon tog hem damernas elitklass i CX-cupen (cykelcross) i Geneta förra hösten.

Om den bilden också bli historisk återstår att se.