Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Ny säsong – men samma utmaning för SSK

En ny säsong och en sämre nivå än någonsin. Men SSK står inför exakt samma typ av utmaning som förra säsongen, skriver LT-sportens Andreas Hanson.

Förra säsongen blev pressen för stor. Satsningen var enorm, målet satt högt men klubben kunde inte hantera det.

Även om jag tror att det finns fler orsaker, anledningar till fiaskot som ingen vill berätta. Kanske vill alla inblandade glömma sina misstag och snabbt sopa allt under mattan och gå vidare.

Jag hoppas att man dragit några lärdomar som man kan ha nytta av nu när en ny säsong närmar sig.

Det är en ny säsong. Men utmaningen är samma som förra året. Det är som bäddat för ett nytt misslyckande, om inte något gjorts åt det.

Nu spelar SSK i division 1, ekonomiskt är läget sämre än på mycket länge.

Klubben ska klara sig på 20 miljoner kronor mindre än förra säsongen. Det är inte längre en elitklubb, inte på seniornivå i alla fall. Spelarna är inte längre helt professionella, visserligen är Jonas Westerling och några till tillräckligt väl avlönade för att kunna spela på heltid, men det gäller inte alla, och de flesta tjänar troligtvis mindre än du och jag.

Ändå är SSK laget som alla andra lag kommer drömma om att slå. Spelare, tränare och de hundratalet åskådarna som bemödat sig att stå och frysa i ishallar runtom i Stockholm för att se division 1 östra har inte sett ett storlag som SSK sedan AIK var på den här nivån för några år sedan.

Så var det förra säsongen också för SSK. De var ett av lagen alla ville slå. Andra klubbar såg med avund på SSK och deras satsning, och fann energi i att stoppa den.

En ännu mer slående likhet med förra säsongen är den stora mängd nyförvärv som SSK hämtat in. SSK hade inget val, eftersom nästan ingen spelare ville vara kvar. Men ändå.

En skillnad är dock att Mats Waltin inte har någon annan att skylla på. Det här laget har han byggt helt själv, spelarna har han hittat med sina egna kontakter. Det kan vara

en fördel att kockarna till soppan är färre nu. Men SSK har, som i fjol, ändå värvat ihop rena all star-laget för att vara i division 1. Kan Waltin få ihop lagbygget bättre än Janne Karlsson kunde förra hösten?

Något som talar för det, är att klubben gått ut med en mycket mer blygsam målsättning.

Där har man lärt sig.

Men SSK kan inte flyga under radarn i division 1, hur gärna man än vill.