Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Normaliserandet av det fula beteendet får oss att tappa fokus

Jag känner nog ingen i Sverige som inte är glada för det svenska fotbollslandslagets framgång i VM. En kan se hav av människor som har på sig sverigetröjor och målar blågula ränder i ansiktet när Sverige spelar. Vi är stolta och vi hejar på våra grabbar! Det som jag däremot blir lite förvånad över är de reaktioner som jag har sett över att det har gått bra för värdnationen Ryssland.

Det kastas ut påståenden om att det självklart måste vara så att Ryssland fuskar, hur kan det annars gått så bra för dem? Jag förstår att misstankarna finns där ute efter dopingskandalen under OS i Sotji och jag säger inte att det inte kan vara sant även den här gången.

Att Ryssland slog ut Spanien har varit helt otänkbart, men det var det som hände. Varför kan en tänka sig? Såg det ut som att Ryssland var några superhjältar på plan? Tvärtom. De ryska spelarna var så utmattade att de knappt kunde ta sig fram på plan. Men att Spanien som har Fifa rankning 10 inte kan sätta ett enda mål utan att få hjälp av Rysslands fotbollsspelare Ignashevich smalben är, enligt mig, en mycket större snackis!

Vi har nu konstaterat att årets VM-final kommer bli historisk. Ingen på Rysslands sida av slutspelsträdet har spelat i en VM-final på minst 50 år, eller spelat i en VM-final alls. Vi kan välja att fokusera på vem som kan tänkas ha fuskat sig fram i år, eller så kan vi fokusera på vilken skräll det här är och hur kul det faktiskt kan bli. För om en tänker efter ­­– Sverige är ett utav de lagen som många trodde skulle åkt ut i gruppspel.

Men om vi ändå ska fokusera på fusk så tycker, i alla fall jag, att vi kan fokusera på dem som tydligt försöker fuska på plan. Jag pratar om Neymar och hans ”jag har brytit benet”-rörelser, jag pratar om Ronaldo som på något mirakulöst sätt lyckas falla när en annan spelare går lite för nära, eller Pepe som faller handlöst av en klapp på axeln. Men tack vare deras stjärnglans har vi normaliserat det fula beteendet och ser förbi det.

Låt oss istället lägga vår fokus på att vara stolta över Sveriges landslag och njuta av VM istället för att anklaga andra för fusk.