Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Han är en symbol för Kings dominans

Att dela ut ett pris som Telgebragden till in enskild idrottsman från ett lag är aldrig helt enkelt. I fallet John Roberson finns det dock en grundförutsättning som gör det hela enklare – Kings vann priset 2013 och måste därmed enligt stadgarna vänta till 2018 innan det kan bli aktuellt med Telgebragden för laget igen. 

Och att idrottsåret 2015 till stor del handlade om Södertälje Kings var det inget snack om.

Juryn hade diskussionen kring individuella Kingsspelare redan i fjol, då cyklisten Alexander Gingsjö till slut belönades med Telgebragden. Då var både ligans MVP Toni Bizaca och John Roberson högaktuella, men kanske var det så att det faktum att det var så svårt att sära på dem (Bizaca blev MVP, men det hade lika gärna kunnat vara Roberson redan då) var en anledning till att Gingsjö vann.

I år fanns ingen lika stark individuell prestation som Gingsjös SM-guld i tempo att ta hänsyn till (Jonas Leandersson, som vann VM-guld i orientering, föll bort på grund av att han fått priset tidigare).

Samtidigt var det tydligare vem som var Kings härförare när laget vann sitt tredje raka SM-guld. Toni Bizaca var visserligen en av nio kandidater även i år, men för oss i juryn var det ingen tvekan om att John Roberson skulle vinna priset om det gick till en basketspelare.

Det var när Roberson kom tillbaka till Kings i slutet av december som laget tydligt klev ifrån de övriga lagen i ligan och började den resa som slutade med klubbens tredje raka SM-guld. En prestation som inget annat lag har mäkat med sedan SBBK gjorde det

i början av 1990-talet.

John Roberson har varit med alla tre gångerna och har varit lite bättre för varje gång. Han har, tillsammans med Vedran Bosnic och Toni Bizaca, blivit lite av en symbol för Kings dominans i ligan de senaste åren.

Det är inget lätt jobb att ranka SBBK:s importer genom tiderna, och det blir naturligt så att att de som varit med under flera säsonger sätter att större avtryck än de som bara är med en vinter.

Men att John Roberson är en av klubbens mest lyckade importer råder det ingen tvekan om. Han är också den första av dem som vinner Telgebragden. Eller den andre, beroende på hur man räknar: Bill Magarity, vinnare 1990, hade hunnit bli både svensk och landslagsman när han kom till SBBK i början av 80-talet.

Läs även: Telgebragden till Johan Roberson