Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Bättre och bättre – men ovanorna måste slipas bort

LT-sportens Jacob Sjölin var på plats i Scaniarinken och såg SSK:s första match. Här är hans synpunkter från drabbningen. 

Välkommen tillbaka, SSK. Det här var något annat än den temposvaga ishockey vi fick se i början av förra försäsongen.

Hockeyallsvenskan kommer att kräva en del anpassning, det är tydligt. Men var det här SSK:s säsong i mikroformat – ja, då finns det anledningar för klubb-ens fans att ha tillförsikt.

Samtidigt går en hel del ovanor att känna igen från förra säsongen. Och i vinter kommer misstagen att kosta poäng på ett helt annat sätt. Var så säkra.

Ni hör. Å ena sidan, å andra sidan.

Det är den tiden på året.

Försäsong är försäsong. Balansen kan vara svår att hitta. Både som spelare och kolumnist. Vad är egentligen en prestation värd så här års?

Västervik har kört över SHL-motstånd med 7–0. Men inte håller Västervik SHL-klass för det. Om Karlskrona gör det är en annan fråga.

På min ena axel sitter en pessimist: felpassningar, felbeslut och tänkta spetsförvärv som Michael Schumacher – inte smidigast på isen i går – och Felix Maegaard-Scheel – osynlig – måste bli bättre.

Inte minst under första perioden blev en rad problem uppenbara. När AIK satte fart hängde SSK inte med i tempot och hade svårt att ta sig ur zon. Likt förra säsongen dök en del ofattbara positionsmissar i defensiven upp. Som när tre SSK:are gick bort sig bakom eget mål och lämnade två AIK:are soprena framför Alexander Sahlin.

SSK chansade också en hel del – som vid 0–2 – och spelade fel i mittzonen.

Sahlin såg till att SSK var kvar i matchen efter halva. Så klara chanser gavs AIK.

I division ett gick det att komma undan med en del av den varan. Motståndet var ofta för långsamt eller oskickligt.

Här går det inte. Här blir man straffad. Som vid 0–2 eller Christian Sandbergs distinkta 0–3-mål.

Samtidigt var det första träningsmatchen. Optimisten på den andra axeln påpekar att nyförvärv har tid att komma i form i en ny miljö – och att SSK växte period för period.

Möjligen slog AIK sig till ro, men i tredje satte SSK inte bara gästerna under press – även försvaret såg tätare ut.

Mats Waltin talade efteråt om att det nog fanns en viss nervositet i laget före nedsläpp. Det kan nog förklara en hel del.

SSK-tränaren gör helt rätt i att behålla fjolårets succékedja. Fredric Weigel, Anton Holm och Henrik Nyberg var SSK:s bästa offensiva trio och skapade lägen både fem mot fem och i powerplay.

Nyberg stack ut, med lugn, självförtroende och teknisk ackuratess.

Men alla mynt har en baksida: kedjan var inne på båda målen SSK släppte fem mot fem.

Å ena sidan, å andra sidan.

Typiskt försäsong.