Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: 3–0 mot bussiga bulgarer – en perfekt pusselbit för Sverige i VM-kvalet

Det har kanske inte blixtrat om Sverige när man bytt om från Erik Hamréns väst till Janne Anderssons mer återhållsamma kostym.

Men här är det ingen som lovar för mycket.

Därför har Sverige fått en bra start på VM-kvalet.

Det har gett sju poäng på tre matcher i en trestegsraket från viktiga 1–1 mot Nederländerna, nödvändiga 1–0 mot Luxemburg – och nu 3–0 mot Bulgarien.

Det är en trygg inledning på återstoden av tiden med det svenska fotbollslandslaget.

Och även om det inte finns anledning att skruva upp något alldeles för mycket så är det verkligen spännande med det där novembermötet med Frankrike på Stade de France om en månad.

Frankrike, som ju tappade bort två poäng i premiären mot Vitryssland men som nu med två raka segrar och 1–0 borta mot Nederländerna vibrerat i gång igen efter EM-finalförlusten i somras.

En seger var vad som skulle presteras och Sverige gjorde jobbet mot ett motstånd som mjuknade oväntat lätt – den värderingen och garderingen måste också in.

För Bulgarien har inte direkt nån järnridå i försvaret utan tunga nio insläppta nu på tre matcher, men såg ändå ut att ha fått ned tempot på en behaglig nivå där i första halvlek.

Men då exploderade Sverige. Faktiskt. I stället för ett långsamt bollrullande om några öppnande löpningar, det var faktiskt mittbacken Andreas Granqvist som drog igång allt vid det första målet.

Och då kom 1–0 när Ola Toivonen, som hade ett perfekt nickläge i matchstarten, stod rätt i straffområdet.

..men gulp – så nära det var kvittering när Bulgarien kontrade, de svenska mittbackarna missförstod allt och alla och framför allt varandra, och Popov hade vinkla in bollen. Men vad var det, Bulgarien har inte gjort mål på Sverige sedan 1993 – det syntes varför.

Ola Toivonen fick alltså chansen i anfallet – han gjorde mål. Tofflade in öppnande 1–0 i 39:e minuten och skickade in bollen till Victor Nilsson Lindelöf vid 3–0..

Emil Krafth fick vikariera för Mikael Lustig – han passade till Oscar Hiljemarks 2–0 när han plötsligt släppte taget om mittlinjen och rusade ända in i det bulgariska straffområdet och fortsatte i den stilen.

Försvaret testades egentligen aldrig, men Victor Lindlöf Nilsson, kapten Granqvist och de andra får analysera ändå inför Frankrikematchen.

Publiksiffran, som blev 21 777, var kritiserad redan innan nån satte sig – men det kändes som om Kanal 5 försökte sympatisera genom att erbjuda 32 tum av tomhet i TV-rutan under några minuter.

...ändå snyggt av de bulgariska spelarna att klä på de huttrande inmarschknattarna överdragströjorna under nationalsången. Sånt höll inte Hristo Stoitjkov på med, vad jag minns.