Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krog får rätt mot kommunen

Hovsjö bar och kök frias även i kammarrätten. Kommunen får inte dra in deras serveringstillstånd eftersom de inte har tillräckligt starka bevis på att krogen brutit mot lagen.

I maj förra året startade kommunen ett försök att dra in serveringstillståndet för Hovsjö bar och kök. Enligt en undersökning gjord av kommunen, sålde de sprit med högre alkoholhalt än vad som stod på etiketten. Kommunen fick dock vid den första vändan avslag av förvaltningsrätten.

Nu slår även kammarrätten fast förvaltningsrättens beslut på grund av otillräckligt bevismaterial. Den metod som kommunen använt sig av räcker inte. Kommunen tog ett stickprov på alkoholen och två av tre flaskor visade sig innehålla en högre halt av alkohol. I utredningen fastställdes dock att det inte var fråga om hembränd alkohol eller teknisk sprit.

Restaurangen har också visat kvitton som visar att alkoholen är från Systembolaget, men kammarätten skriver att kvittona är gamla och att flaskorna rimligen kan ha blivit påfyllda med en annan spritsort. Ändå anser kammarätten att ”man inte enbart utifrån ett varuprov som utvisar högre alkoholhalt än vad som anges på flaskan kan dra slutsatsen att alkoholen köpts i strid med alkohollagen”.

Läs även: Restaurang sålde falsk sprit - förlorar tillståndet