Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiska brandmän blev utan sommarjobb – JO: Allvarlig kränkning av yttrandefriheten

Två brandmän kritiserade Södertörns brandförsvarsförbund i öppet brev under 2014. Vid rekryteringen av sommarpersonal blev båda utan jobb. Förbundet kritiseras nu i ett utlåtande av Justitieombudsmannen för att ha kränkt yttrande- och meddelarfriheten, rapporterar SVT Södertälje.

Brandmännen Pontus Westlund och Emil Skoglund kritiserade bland annat Södertörns brandförsvarsförbunds rekryteringskampanj i det öppna brev som publicerades på Nyheter24 under 2014, rapporterar SVT Södertälje.

Ingen av dem hade då någon fast anställning och när sommarpersonalen sedan rekryterades blev båda utan jobb.

– Det var ju så att vi upptäckte att man från deras sida kritiserade vårt sätt att jobba och det vi står för som organisation. Jag upplevde att det var ifrågasättande av det, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef, till SVT.

Justitieombudsmannen menar att det innebär en allvarlig kränkning av yttrande- och meddelarfriheten och riktar därför stark kritik mot brandchefen och förbundet i sitt utlåtande.

– Jag tycker inte det är roligt att vi som organisation och även jag personligen drabbas av kritik, så vi borde ha hanterat det här på ett annat sätt, säger Lars-Göran Uddholm till SVT om utlåtandet.