Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritisera gärna Ungern – EU:s demokratiska underskott är värre

Annons

”Partiet är väldigt sympatiskt inställd till den allt sämre utvecklingen i Ungern.” Det hävdar Anders Hammarlind om Sverigedemokraterna i ett inlägg (LT, 14 december) . Som belägg för sitt påstående anger debattören att de båda avpolletterade SD:arna Erik Almqvist och Kent Ekeroth numera är bosatta i den ungerska huvudstaden Budapest samt att partiets representanter inte fördömde Ungern vid en omröstning i EU-parlamentet.

Anmäl text- och faktafel

I själva verket har Hammarlind noll belägg för att Sverigedemokraterna uppskattar vad som beskrivs som ”den allt sämre utvecklingen i Ungern”. Han gör inte heller något som helst försök att belägga en annan av sina teser, nämligen partiets ”tydliga förtjusning över Putin och Trump”.

Varken undertecknad eller SD som parti är okritiska beundrare av dagens Ungern. Dock är det ett faktum att premiärminister Viktor Orbáns Fidesz är det regeringsbärande parti som har störst folkligt stöd i hela EU-gemenskapen: i valet våren 2018 erhöll partiet hela 48,5 procent av rösterna och fick därmed en så kallad supermajoritet i parlamentet, vilket gör det möjligt för Fidesz att ändra grundlagen.

Visst kan man med skäl kritisera Fidesz grepp över exempelvis domstolsväsendet och medierna i Ungern, men i andra avseenden är landet snarare ett föregångsland. Som tar sin nationella särart och sina gränser på allvar och därför för en restriktiv migrationspolitik.

Det är knappast en tillfällighet att det är just före detta sovjetsatelliter som Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien som mer än de flesta andra EU-länder värnar om sin självständighet. De vet av smärtsam erfarenhet vad ofrihet och diktatur vill säga.

Då har vi desto större anledning att oroa oss över EU:s tilltagande maktfullkomlighet och demokratiska underskott.

Vi svenskar torde därför kunna sova lugnt om nätterna åtminstone vad beträffar Ungerns obefintliga förmåga att hota våra nationella intressen. Då har vi desto större anledning att oroa oss över EU:s tilltagande maktfullkomlighet och demokratiska underskott.

Den nederländske vänsterpolitikern Frans Timmermans, som tippas efterträda Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande, deklarerade nyligen att han avser ”krossa” konservativa regeringar i EU som Ungerns och Polens om han får posten i fråga.

Vidare förbjöd Bryssels borgmästare Philippe Close och den regionale premiärministern Rudi Vervoort en planerad demonstration den 16 december riktad mot FN:s ramverk om global migration med motiveringen, att ”vi kan inte tillåta en brun marsch” i Bryssel. Det är ju precis så EU-eliten söker avväpna varje form av kritik mot migrationen - genom skamlös brunkletning. Dessbättre trotsade demonstranterna förbudet och höll sin manifestation ändå.

Och när Sverigedemokraterna begärde en riksdagsdebatt om FN.s migrationsavtal avstyrde talmannen Andreas Norlén detta av oklar anledning.

Visst kan vi som Anders Hammarlind vara kritiska mot överdriven statlig styrning i Ungern. Samtidigt får vi inte blunda för att en annan och internationellt sett betydligt mer omfattande form av diktatursträvanden smyger sig på från EU-håll.

Tommy Hansson (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel