Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot kyrkans storsatsning - privata kafét fick stänga

Ombyggnaden av Nykvarnskyrkan blev oväntat dyr och nya kaféet går rejält back. Nu höjs rösterna för en oberoende granskning.

På dörren till Hannas café i Nykvarns centrum sitter en lapp: ”Verksamheten har upphört”.

– Det är jättetråkigt. Här kunde man ta en kopp kaffe för att sedan gå och handla. När jag fyllde 50 beställde jag alla mina tårtor här, säger Nykvarnsbon Conny Avasjö som promenerar förbi.

Kaffe kan man ändå dricka i centrum. Inte ens 50 meter bort, i Nykvarnskyrkan, ligger Kafé Änglagott sedan slutet på mars. Det drivs av Turinge-Taxinge församling.

Vid ett bord sitter en grupp män och pratar. In kommer en kvinna och beställer en bit paj till lunch. Lokalen är ny och fräsch och kaféet har fått fina recensioner.

Men under ytan är allt inte frid och fröjd. På ett extramöte beslutade ett decimerat kyrkoråd den 11 november om en oberoende granskning av bygget av ett kafé i Nykvarnskyrkan.

– Plötsligt var det inte bara ett kafé, utan också ett bageri. Kostnaderna har skenat iväg. Det behövs en oberoende revision, säger Kristina Rosén (S), som var förhindrad att vara med på mötet, men stöder beslutet.

Andra personer som LT har talat med säger att verksamheten – med luncher och försäljning av smörgåstårtor – blev betydligt mer omfattande än vad de hade trott.

Ett tecken på det är den preliminära resultaträkningen, till och med november, som LT har begärt från församlingen. Intäkterna är betydligt större än beräknat – 500 000 kronor mot budgeterade 200 000. Men kostnaderna har också rusat: 1,3 miljoner i stället för 600 000. Premiäråret skulle kaféet få gå back med 416 000 kronor. Till och med november är förlusten 832 000 kronor. Budgeten för nästa år visar på en förlust på 528 000 kronor.

– Vi var tydliga med att kyrkan inte ska syssla med kommersiell verksamhet. Det vi varnade för har nu hänt – den lokala näringsidkaren har fått slå igen. Det är märkligt att man måste vara socialdemokrat för att värna det lokala näringslivet, säger Kristina Rosén.

– Vår verksamhet är beräknad att gå med förlust i två och ett halvt år. Det kan ingen företagare budgetera för.

I ett protokoll från kyrkorådet den 2 november framgår dessutom att ombyggnaden av Nykvarnskyrkan blev 537 000 kronor dyrare än budgeterat. Orsaken till det är bland annat att kafédelen blev så omfattande. Lennart Ygstedt (C) var positiv till att församlingen öppnade kaféet.

– Kan vi ha fyra blomsterhandlare måste vi kunna ha två kaféer. Som centerpartist tror jag att det är sunt med konkurrens.

Men en privat företagare kan väl inte budgetera för ett underskott?

– Tanken är att vår verksamhet ska bära sina kostnader. Det går inte att acceptera ett underskott hur länge som helst. Då blir det osund konkurrens.

Nu är han helt inne på att en granskning behövs.

– Det finns vissa oklarheter och vi måste få ordning på vad som har hänt och inte hänt, säger Lennart Ygstedt.

I församlingens verksamhetsplan står att syftet med kaféet är att ge människor en anledning att komma in i Nykvarnskyrkan och att finansiera värdinnans lön. Ur beslutsprotokollet framgår att det finns en förhoppning om att verksamheten så småningom även ska ge ”ett mindre överskott som kan användas i församlingens övriga verksamheter”. Monika Regnfors Sjörén, kyrkoherde och medlem i kaféets styrgrupp, är nöjd så här långt.

– Tidigare var Nykvarnskyrkan öppen max åtta timmar i veckan. Vi har inte haft resurser att ha personal där.

– Nu ser jag många komma in i kyrkorummet, de sitter ner en stund och tänder ett ljus. Det är viktigt att inte mötas av en stängd kyrka. Kafé Änglagott är ett medel för att kunna hålla Nykvarnskyrkan öppen.

När det gäller ekonomin säger hon att intäkterna har varit strålande. De höga kostnaderna vill hon inte kommentera utan hänvisar till en revisor på revisionsbyrån PWC. Revisorn har dock tystnadsplikt och ger inte någon kommentar till LT. Efter två och ett halvt år ska kaféet vara lönsamt vilket enligt Monika Regnfors Sjörén betyder att intäkterna ska betala löner och råvaror.

Vad säger du till dem som tycker att verksamheten blev större än tänkt?

– De har nog inte läst själva projektbeskrivningen.

Har Änglagott någon skuld i att centrums andra kafé slog igen?

– Nej, det tror jag inte. Det finns utrymme för fler kaféer i Nykvarn.

I måndags avgick kyrkorådets ordförande Jan Lindius (Sam) av hälsoskäl. Vice ordförande Seppo Kauppi (Sam), som kallade till mötet den 11 november då beslutet om revisionen fattades, vill inte ge någon kommentar i nuläget.

Kyrkoherden vänder sig till stiftet – ifrågasätter möteskallelse

På kyrkorådets möte den 11 november, då beslut om en oberoende revision fattades, fanns fyra ordinarie ledamöter och två ersättare på plats. Kyrkoherden har i en en skrivelse till Strängnäs stift ifrågasatt om mötet var korrekt sammankallat.

”Det är viktigt att vi följer de lagar och regler som finns. Kallelsen överensstämde varken med vår arbetsordning eller med kyrkoordningen”, säger Monika Regnfors Sjörén.

Stiftets beslut är ännu inte offentligt. Kyrkorådet i Turinge-Taxinge församling består av åtta ordinarie ledamöter från fyra grupper samt kyrkoherden Monika Regnfors Sjörén.

Samling för Svenska kyrkan: Jan Lindius, ordförande (avgick i måndags), Seppo Kauppi, vice ordförande, Anne-Marie Fimmerstad och Carl-Eric Olsson.

Socialdemokraterna: Kristina Rosén och Karl-Erik Johansson.

Kyrkogemenskap i Nykvarn: Inga Kammelid.

Centern: Lennart Ygstedt.