Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristna ska kunna leva i Mellanöstern

Kristendomen har sitt ursprung i Mellanöstern och har funnits där i tvåtusen år. Men situationen för kristna har varit mycket svår under de senaste åren. År 2014 tog terrororganisationen IS kontroll över den irakiska staden Mosul, som länge varit hem för tiotusentals kristna. Därefter tvingades kristna att välja mellan att dödas eller betala särskild skatt till IS. Många kyrkor brändes ner. Ärkebiskopen Nicodemus, som flydde från Mosul 2014, säger till tidningen The Economist att situationen var ännu värre under IS än under mongolerna på 1200-talet. Sedan USA:s invasion i Irak 2003 och efterföljande kaos har två tredjedelar av de kristna flytt. Och det är inte bara i Irak som kristna har det svårt. Som journalisten och Södertäljebon Nuri Kino beskrivit i tidningen Dagen så upplever icke-muslimer i Turkiet allt mindre tolerans.

Det är därför ett välkommet besked att Sveriges ambassadör för interkulturell och interreligiös dialog får ett särskilt uppdrag att “värna kristna och andra religiösa minoriteter i Mellanöstern och Nordafrika”. Beskedet kommer inte en dag för tidigt. Detta är något som organisationen A demand for action, som arbetar från Södertälje, har kämpat för. Det är absolut nödvändigt att värna rättigheterna för kristna och religiösa minoriteter i Mellanöstern. Även icke-religiösas rättigheter behöver värnas. Ateister i Mellanöstern har också en svår situation.

Det är därför ett välkommet besked att Sveriges ambassadör för interkulturell och interreligiös dialog får ett särskilt uppdrag att värna kristna och andra religiösa minoriteter i Mellanöstern. Beskedet kommer inte en dag för tidigt.

Eftersom Sverige sitter med i FN:s säkerhetsråd under 2018 har vi en möjlighet, och därmed även en skyldighet, att påverka situationen för utsatta minoriteter i Mellanöstern. När det är möjligt att använda diplomatiska medel så är det alltid att föredra. Men det går inte att förhandla med terrororganisationer som IS. Det är därför bra att Sverige bidrar med militär utbildningsinsats i Irak som en del av kampen mot IS. Kriget mot IS resulterade i att Mosul befriades i början av 2017. I december samma år kunde Irak deklarera att terrororganisationen besegrats.

Här i Sverige argumenterade den tidigare ärkebiskopen KG Hammar emot att bekämpa IS militärt. Men exemplet från Irak visar att vi bör vara öppna för militära lösningar som en sista utväg. Att ingripa militärt var den enda möjligheten att stoppa mördarna i IS. De finns fortfarande kvar, men IS är svagare efter att ha förlorat stora landområden. I maj i år kunde Irak hålla ett val som FN bedömde som överlag fredligt. Den militära kampen mot IS har varit framgångsrik och det är bra att världen inte valde den pacifistiska vägen i detta fall.

Situationen för kristna i Irak har därmed blivit något bättre. Men mycket återstår att göra för att kristna ska kunna leva i Irak och på andra platser i Mellanöstern under tusentals år framöver. Kristnas rättigheter i Mellanöstern bör vara en viktig fråga för Sverige under det halvår vi har kvar i FN:s säkerhetsråd.