Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristallkulan kan kollas före klockringning

Bubbeldrickan, gå bort-kostymen och lustiga hatten får vänta några timmar. Först måste vi kika i kristallkulan – vad kan den säga oss om 2010?

Nu återstår bara timmar av 00-talet. Det nya decenniets första års lokalpolitiska höjdpunkt är naturligtvis valet i september.

I Södertälje kommun har det rödgröna minoritetsstyret och Allians för Södertälje samarbetat väl denna mandatperiod. Det har gnisslat emellanåt, visst – men i det stora hela har de åtta partierna visat sunt förnuft i tider där det har varit viktigt att stå upp för alla människors lika värde och att visa medmänsklighet.

Den grunden är viktig även till kommande val. Även om målet för respektive block naturligtvis är att få egen majoritet, så kan det parlamentariska läget i höst vara ett liknande. Och med tanke på att den ekonomiska krisens skadeverkningar är fördröjda för kommunerna – 2010 och 2011 kommer att bli mycket tuffa – är värdet av en stabil politisk ledning betydande.

Pensionärspartiet har deklarerat att man inte vill vara med längre i detta samarbete – och med tanke på de interna strider som har skakat partiet under hela 2009 är frågan om de ens behöver fundera i de banorna.

Söndagen den 19 september 2010 kan PP:s tid som fullmäktigeparti vara över.

Omorganisationen av skolorna är tveklöst denna mandatperiods stora politiska fråga i Nykvarn. Och den kommer att leva i valrörelsen.

I dag har Nykvarnspartiet, Moderaterna och Centerpartiet en stabil majoritet. Men skolfrågan kan komma att gynna Socialdemokraterna. Dömer man av engagemanget hos den röststarka föräldraopinionen kan detta påverka valutgången. Men risken finns att vi lurar oss – det är många Nykvarnsbor som inte har några barn i skolan och som tycker att omorganiseringen är en bra lösning för kommunen ur ekonomiskt hänseende. Om knappt nio månader vet vi.

Gott nytt år.