Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisförslaget gick igenom

Debatten blev både lång och i vissa stycken känslomässig, men till sist gick kommunfullmäktige på kommunstyrelsens linje.
Rekonstruktionen av SSK:s arenabolag sker på det vis som LT redogjort för.

Annons

Frågan var så komplicerad och uppenbarligen känslomässigt laddad att oppositionspartierna inte ens kunde enas inom sig. Inom Moderaterna röstade ledamöterna efter sin egen övertygelse, både för och emot. Det var likadant inom Sverigedemokraterna samtidigt som Centerpartiet och Folkpartiet gick på majoritetens linje.

Alltså, om inte förslaget överklagas och hamnar i länsrätten kommer SSK:s arenabolag inte gå i konkurs. Handelsbanken skriver ner SSK:s skuld på 93 miljoner kronor med 45 miljoner kronor. De resterande 48 miljonerna går kommunen i borgen för, alltså övertar betalningsansvaret om SSK inte klarar av sin skuld.

– SSK och kommunen får en arena som till hälften betalats av Handelsbanken. I och med detta ändras läget och SSK får en bättre chans att klara av sina åtaganden, sade Anders Lago, avgående ordförande i kommunstyrelsen.

Vänsterpartiets Staffan Norberg menade att det handlade om att ta ansvar och välja det minst dåliga av två alternativ; antingen låta arenabolaget gå i konkurs eller låta kommunen ta en risk som borgensman för ett lån.

– Den risk som kommunen blir sittande med är jämförbar med vad vi hade haft om vi inte sålt Scaniarinken till SSK för sju år sedan. Det är för mig som ansvarstagande politiker självklart att yrka bifall, alternativet är konkurs och då har vi ingen aning om vad som händer, sade Norberg.

Kristdemokraternas Veronica Westergård menade att frågan inte var ”tillräckligt genomlyst” och borde återremitteras men det yrkandet avslogs.

Läs hela artikeln och mer om Arenabolaget i torsdagens papperstidning. Där kan du också läsa om hur kulturlivet hotas av nedläggningar.

Annons