Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen för VIK kan bli SSK:s räddningsplanka

De nya kraven för spel i hockeyallsvenskan ska uppfyllas till nästa säsong, vilket kan öppna för att SSK kan få en plats i serien.

Men frågorna kring de nya kraven har varit många – nu rätar LT ut frågetecknen.

Från och med nästa säsong införs nya, tuffare krav på klubbarna för att tillåta spel i SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan. Bland annat krävs att en klubb har ett eget kapital på minst en miljon kronor.

Med flera klubbar som haft eller har ekonomiska problem, som Mora, Asplöven och senaste exemplet Västerås, har många spekulerat i att det kan bli tomma luckor i hockeyallsvenskan nästa säsong och att exempelvis SSK skulle kunna få en plats i serien även om man inte kvalificerar sig sportsligt.

Men många hockeyfans och journalister har frågat sig vad som egentligen gäller. Hur strikta är reglerna, vem beslutar och när? Hur ska de ekonomiska kraven uppfyllas? Och hur bestäms vilket lag som får en eventuell vakant plats?

LT ringde upp hockeyallsvenskans ligachef Sonny Lundwall för att räta ut frågetecknen.

– Kravet är ett eget kapital på minst en miljon (per den 30 april), men har man ett positivt eget kapital som dock inte en är miljon, då får man ett kontrollår på sig att komma upp till den nivån, säger Sonny Lundwall.

Skulle en klubb visa upp ett negativt eget kapital den 30 april blir det nedflyttning redan till nästa säsong. I dagsläget är det bara Västerås IK som har ett känt problem med detta. De riskerar direkt nedflyttning, och det är på grund av att de genomför en rekonstruktion under pågående säsong. Det innebär att de inte tillåts ha något kontrollår, utan måste visa upp ett eget kapital på minst en miljon kronor direkt den 30 april. Enligt klubbens egna uppgifter behövde Västerås IK få in totalt fem till sex miljoner kronor för att klara detta, och nyligen uppgav klubben att 2,5 miljoner kronor återstod. Nyligen berättade VLT att klubben har skulder till 56 fordringsägare.

– Västerås måste ha gjort klart sin rekonstruktion före den 30 april för de får heller inte ha en pågående rekonstruktion då, för då kan de inte skicka in ett bokslut och då blir de nedflyttade direkt, säger Sonny Lundwall.

Ingen annan klubb har genomfört en rekonstruktion den senaste säsongen och alla klubbar hade ett positivt eget kapital förra året. Skulle ingen klubb oväntat visa upp ett negativt eget kapital den 30 april finns det alltså endast möjlig vakant plats som exempelvis SSK kan få i hockeyallsvenskan – det är om Västerås inte lyckas göra sin rekonstruktion och få in de pengar de behöver.

–Blir det en vakant plats är det rankningssystemet som avgör, det vill säga lag tre i kvalserien till hockeyallsvenskan får platsen, säger Sonny Lundwall.

Hur mår klubbarna i hockeyallsvenskan i dag?

– Jag tror att det är stora spännvidder mellan klubbarna, men jag tror att det generellt är bättre i dag jämfört med för några år sedan, säger Sonny Lundwall.