Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kringlan och Tellushuset växte fram mitt i centrum

En lite märkligt foto har kommit oss till handa. Den visar en byggbild från centrala Södertälje ur ett något ovanligt perspektiv.

Hade det inte varit för byggnaden i bakgrunden hade vi knappast kunnat lista ut vad som var under byggande. De flesta kan troligen lista ut att det är nya Rådhuset i bakgrunden, även kallat Tinghuset, som vi ser från sydost. Bilden bör vara från hösten 1964. Vid den tiden arbetade byggbolagen som bäst med uppförandet av Kringlan och Tellushuset som syns på bilden. Det var två rejäla byggnader som skulle inrymma både bostäder och affärslokaler.

Södertälje hade växt kraftigt efter andra världskrigets slut. Nya bostadsområden hade tillkommit men centrala Södertälje hade affärslokaler som var anpassade för en befolkning på omkring 15 000 invånare och inte det dubbla.

Ett kraftigt nytillskott av affärslokaler behövdes. Det nyinrättade stadsplanekontoret fick en inte helt enkel uppgift att lösa detta uppdrag.

Efter intensiva arbeten med planeringar och beräkningar kom kontoret med ett slutförslag som antogs i stadsfullmäktige i februari 1962. En intensiv verksamhet drog i gång, det som brukar kallas citysaneringen.

Förenklat kan man äga att man först rev alla byggnader i kvarteren på östra sidan om Storgatan och så grävde man ordentliga grunder för lager och parkeringar under jord.

Ovan mark byggdes stora varuhallar och butiksytor och ovanpå dessa bostäder.