Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativt Tre Kronor segrade välförtjänt mot Tjeckien

Med endast en dryg vecka kvar till VM-premiären mot Vitryssland, fick Tre Kronors NHL-förstärkningar presentera sig när laget tog klivet in i Sweden Hockey Games. Matchen mot Tjeckien slutade i dur efter att Jacob Nilsson, Mika Zebanejad och Oliver Ekman-Larsson gjort mål för Sverige i 3–1-segern.

Matchen inleddes med högt tempo och få avblåsningar, där Tre Kronor-spelarna ville bevisa för förbundskapten Rikard Grönborg att de skulle få en plats i VM-truppen. NHL-spelarna var garanterade en plats i truppen, medan resterande spelare fick slåss om platserna som fanns över.

Även Lias Andersson och Erik Brännström fick, trots påskrivna NHL-kontrakt, via goda prestationer hoppas på en plats i den svenska truppen till Danmarks-VM med start nästa lördag.

Efter en fin tjeckisk start, tog Tre Kronor över taktpinnen och Mikael Backlund kunde ta ned pucken med magen (!) i offensiv zon och passa in pucken till Moraspelaren Jacob Nilsson, som kunde raka in 1–0 fri i slottet.

Sverige agerade aktivt i anfallszon under hela matchen och i inledningen av mittenakten belönades man med ett powerplay. New York-Rangersspelaren Mika Zibanejad styrde spelet och kunde med sina precisa passningar sånär assistera till ett 2–0-mål.

Men Zibanejad skulle få sin revansch. I spel i numerärt underläge kunde han öka på den svenska ledningen på egen hand till 2–0, efter att ha frispelats av Mattias Janmark. Just dessa båda herrar hittade varandra väldigt bra under torsdagskvällen och såg ut att trivas ihop.

Scaniarinken tycktes nästan vara enkelriktad under mittperioden och 3–0 kom som ett brev på posten, då Oliver Ekman-Larssons laddade från blå och stänkte in trean.

Halvvägs in i den sista perioden täckte målskytten Ekman-Larsson ett skott med foten och i efterspelet, när Tre Kronor-backen var märkbart påverkad av smärtor, kunde Tjeckien reducera till 1–3 genom David Sklenicka. Ekman-Larsson åkte ut på isen för att testa i avblåsningen därpå, men utgick därefter.

Flera av de svenska backarna stod annars för riktigt fina prestationer och bland annat Adam Larsson, Erik Gustafsson och John Klingberg fick beröm av matchens kommentatorer vid ett flertal tillfällen. Även HV-backen Erik Brännström, draftad av Las Vegas, gjorde bra ifrån sig.

Tjeckien spelade upp sig i slutskedet av matchen och tog ut sin burväktare David Rittich med två minuter kvar av matchen, men kunde trots det inte äta upp försprånget ytterligare och Tre Kronor fick därmed inleda Sweden Hockey Games med en 3–1-seger.

1–0-skytten Jacob Nilsson utsågs till bästa svenske spelare, medan Tjeckiens ende målskytt, Sklenicka, utsågs till Tjeckiens dito.

Matchfakta

Tjeckien–Sverige 1–3 (0–1, 0–2, 1–0)

Första perioden: 0–1 (15:19) Jacob Nilsson (Mikael Backlund, Erik Brännström).

Andra perioden: 0–2 spel 4/5 (33:30) Mika Zibanejad (Mattias Janmark-Nylén, Mikael Wikstrand), 0–3 (35:25) Oliver Ekman-Larsson (Lias Andersson, Johan Larsson).

Tredje perioden: 1–3 (50:51) David Sklenicka (Roman Cervenka, Robin Hanzl).

Skott: 19–33 (7–13, 2–13, 10–7)

Utvisningsminuter: 10–10

Publik: 4707