Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krävs på halv miljon för projekt om svenskhet

Södertälje kommun måste betala tillbaka närmare en halvmiljon kronor till Arbetsmarknadsdepartementet för ett kritiserat projekt som aldrig slutfördes.

Minns ni den stora enkätundersökningen ”Barometer för ett hållbart Södertälje” från förra året? Ett projektet som i samarbete med forskningsinstitutioner och med enkätfrågor skulle ta fram en ny definition av integration samt utveckla ett mätinstrument för att undersöka befolkningens syn på integrationen och den sociala sammanhållningen.

Ett projekt som aldrig blev presenterat. Projektet tappade fart i våras när ansvarig på Södertälje kommune Paki Holvander slutade. Nu kräver finansiären Arbetsmarknadsdepartementet (Europeiska integrationsfonden var den andra) tillbaka stora delar av projektmedlen.

Undersökningen som gjordes i samarbete med SKOP och Uppsala universitet fick bland annat kritik för att begreppet ”svensk” inte definierades i frågorna. Av de 1,2 miljoner som projektet fick har 488 340 kronor använts.

Demokrati- och mångfaldsstrategen Paki Holvander på kommunen var med om att söka pengar till projektet, och när integrationsfonden och arbetsmarknadsdepartementet beviljade medel drog man i gång projektet ”En barometer för hållbart Södertälje”.

Läs även: Kommunen ställer frågor om svenskhet