Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver fler billiga bostäder i länet – "nästan omöjligt för hushåll med små inkomster"

Bostadsbyggandet har ökat i länet de senaste åren, men satsningar på billiga bostäder måste bli fler konstaterar länsstyrelsen i en ny rapport.

Åren 2015-2017 påbörjades byggandet av 20 000 fler bostäder än den föregående treårsperioden visar Länsstyrelsen Stockholms rapport ”Läget i länet – Bostadsmarknaden i Stockholms län 2018”. 56 400 bostäder påbörjades och 2017 blev 17 800 stycken inflyttningsklara. År 2018 väntas ytterligare 40 000 bostäder bli färdiga att flytta in.

– Det är positivt, nya bostäder behövs. Däremot är de nyproducerade bostäderna dyra att köpa och hyra. I dag är det nästan omöjligt för hushåll med små inkomster och kort kötid att etablera sig på marknaden. Det är en situation som vi måste göra något åt, säger Sven-Erik Österberg, landshövding, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsens prognos är att bostadsbyggandet kommer gå ner de kommande åren, men att satsningen på hyresrätter inte kommer att drabbas på samma sätt. En anledning ska enligt länsstyrelsen vara att regeringen höjt maxgränsen för vad bostadsbolagen i länet får ta ut i hyra.