Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraven mot skolorna har kostat miljoner – Södertälje är en av kommunerna som bötfälls mest

Södertälje satsar på skolorna. Men är en av de kommuner i landet som fått flest viteskrav på sig från Skolinspektionen de senaste åren.

Det är tidningen Dagens Samhälle som undersökt hur många förelägganden med viteskrav Skolinspektionen ställer ut till skolor som inte lever upp kraven.

Antalet utdömda viten har ökat kraftigt de senaste åren. 2013 utdömdes 22 viten totalt, förra året var det 101 och hittills år rör det sig om 97 utdömda viten.

En förklaring, enligt tidningen, är att skollagen ändrades 2015 Sedan dess är skolinspektionen skyldig att kräva viten när de huttar brister som allvarligt försvårar elevernas förutsättningar att nå undervisningens mål.

Gången är att Skolinspektionen gör ett besök i skolan, om man hittar brister som måste åtgärdas kan man komma med ett så kallat föreläggande om vad som måste göras.

Läs också: Kommunen straffas för allvarliga brister på Lina skola - döms att betala 150 000 kronor

Man kan också utdela ett föreläggande med vite, då måste problemen lösas inom en viss tid, annars vänder sig Skolinspektionen till förvaltningsrätten som kan döma skolans huvudman att betala vite.

Södertälje är en av de kommuner i landet som fått flest förelägganden mellan 2011 och 2016, sex stycken med ett totalt vitesbelopp på 2,8 miljoner kronor.

I Tidningens lista över de kommuner som fått flest viten hamnar kommunen därmed på tionde plats.

Läs också: Slipper stora vitet – nu har Torekällgymnasiet rättat till bristerna