Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräksjuka härjar i stan

Vinterkräksjukan är här, men inte på Södertälje sjukhus.
– Vi är förskonade. Här är väldigt lugnt. Inte alls som årsskiftet 2008–09 då det såg helt annorlunda ut, med inställda ­operationer, säger chef­läkaren Thomas Karte.

Om det rör sig om lugnet före stormen är svårt att sia om. Vinterkräksjukan är på tydlig uppgång i landet och härjar i södra och mellersta Sverige.

Flera avdelningar på bland annat Lunds universitetssjukhus har stängts på grund av calicivirusets framfart.

Sjukhusen i Malmö och Lund har infört besöksrestriktioner och flera sjukhus i mellersta Sverige rapporterar också utbrott.

– Man kan inte utesluta att vi får ett utbrott på sjukhuset senare i januari eller i februari. Scenariot är olika år för år liksom graden av smittsamhet. Viruset ändrar sig men man räknar även med att cirka 25 procent av befolkningen har en medfödd resistens och därmed slipper insjukna, säger Thomas Karte.

Om årets lugnare utveckling beror på att viruset är beskedligare eller på att svenskarna spritar händerna som aldrig förr, det kan vara svårt att avgöra.

– Men det vore väl sjutton om inte allt handtvättande hade haft åtminstone någon effekt.

Troligast är ändå att de virus som ligger bakom sjukan inte är särskilt aggressiva i år. Det är tre gamla virus som snurrar runt, säger chefsmikrobiolog Kjell-Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet.