Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftiga böter efter skövlingen i Taxinge

 
Striderna i Taxinge
Visa alla artiklar

Taxinge gods ska betala en kvarts miljon kronor i företagsbot. Tingsrätten går på åklagarens linje och fäller familjen Fimmerstads bolag för fornminnesbrott och miljöbrott.

På måndagsförmiddagen kom domen mot Taxinge gods. Södertälje tingsrätts beslut är att bolaget ska betala 250000 kronor i företagsbot, precis den summa som åklagaren yrkade på.

Mot bakgrund av lämnade vittnesmål och att både Jan Fimmerstad och Per Fimmerstad känner väl till området anser tingsrätten att företrädare för bolaget i vart fall av oaktsamhet har begått brott mot områdesskydd enligt miljöbalken, alltså inom strandskyddszonen vid Taxingeån.

Detta skedde hösten 2012 då en mängd träd avverkades längs ån. Det var inte Taxinge gods som utförde avverkningen, men som gav uppdraget till ett sörmländskt skogsföretag. Uttransporten av virket skedde genom ett område med fornlämningar. Tingsrätten konstaterar att Per Fimmerstad och Jan Fimmerstad borde ha insett att fornlämningarna skulle kunna ta skada. Därför har företrädare för bolaget även, ”i vart fall av oaktsamhet”, begått fornminnesbrott.

Det sörmländska skogsföretaget fälls för fornminnesbrott, men inte för brott mot områdesskydd. Bolaget ska betala en företagsbot på 25000 kronor, hälften av vad åklagaren yrkade på.

Mathias Jonsson [email protected]