Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraften sinar aldrig i Henriks samlande

I dagarna har nya Star wars-filmen haft premiär. En som går all-in när det gäller Darth Vader, Yoda, Stormtrooper och Boba Fett, det är storsamlaren Henrik Kvarnlöt i Enhörna.

De stora auktionshusen har upptäckt intresset för Star wars och därmed tagit företeelsen in i finrummet. LT:s utsända tar steget in i Henrik Kvarnlöts man cave, som han skämtsamt kallar det tidigare förrådet, i dag ett rum som han själv inrett och där han ägnar sig åt sin hobby – leksaker. Rummet är fyllt med saker, men mest av av Star wars-prylar, eller Stjärnornas krig-saker.

– Just Star wars är något som är kopplat till min barndom och jag minns Kringlans leksaker och hur jag stod där och drömde, säger Henrik Kvarnlöt.

Under några år glömdes sedan Stjärnornas krig bort innan Henrik i mitten av 90-talet köpte på sig några saker. Sedan gick det ytterligare några år tills han upptäckte Tradera och eBay. Då tog samlandet ordentlig fart.

– Samlandet är jättestort internationellt och i Sverige finns det någonstans mellan 50 och 100 samlare, i Södertälje och Nykvarn en handfull. Vi samlare träffas en eller två gånger om året då vi också säljer och byter grejer.

Däremellan håller entusiasterna kontakt via sociala medier och olika forum. Priset på föremålen varierar beroende på många olika faktorer, men som vanligt är tidiga saker bland de dyrare. Men vem som helst kan börja samla, säger Henrik.

– De flesta brukar börja samla 96:an, berättar han.

Det är de 96 olika karaktärer, som gavs ut under Star wars vintageperiod, 1977 till 1985, tillverkade av företaget Kenner. De är väldokumenterade och många relativt lätta att få tag på. När man har 96:an är det sedan lätt att fortsätta.

– Med varianter exempelvis eller figurer som är kvar i originalförpackningarna.

Att samla är något speciellt för Henrik, det märks.

– Hur många rum får man ett intryck av när man kommer in i? Alla som kommer in här får ett intryck, en känsla. Och för mig handlar samlandet om en känsla mer än något annat. Och jag älskar att gå in i en annan samlarkompis rum.

När blir din samling komplett, när är du färdig?

– Det blir jag aldrig. Ju mer du samlar, ju mer kunskap du skaffar, desto roligare blir det. Nej, jag ser inget slut på samlandet. Samlandet i sig är en resa.

Hade du lika gärna kunnat samla på något annat?

– Jag är nostalgisk och lite barnslig, därför blev det leksaker. Och så är jag en halvkaosig människa, men här inne får jag skapa lite ordning.

Delar din fru ditt intresse?

– Nej inte alls, men hon är mycket förstående och låter mig hållas, säger Henrik Kvarnlöt med glimten i ögat.

– En av huvudkaraktärerna i Stjärnornas krig heter Han Solo. En dag blev hon i alla fall lite nyfiken och frågade mig: Du vem är egentligen den där Hans-Olof.

Samlare

Namn: Henrik Kvarnlöt.

Ålder: 40 år.

Familj: Fru och två barn.

Bor: I Enhörna.

Gör: Arbetar som handledare samt är egen företagare inom inläsning.

Intressen: Förutom leksaker från 1970- och 1980-talet, främst Star wars-saker är Henrik intresserad av politik, konst och film.