Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köttnationalism hjälper inte klimatet

Före årsskiftet kom beskedet att den norska regeringens gröna skattekommission rekommenderar att det införs en klimatavgift på rött kött och att subventionerna av kött skärs ner. Syftet är att få till stånd en grön skatteväxling, där miljöskatter införs samtidigt som andra skatter och avgifter minskas. Förslaget bör även den svenska regeringen ta till sig, i stället för att som nu locka väljare med köttnationalism.

Konsumentminister Per Bolund (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) skriver på regeringens hemsida att de vill se en ursprungsmärkning av kött på restauranger, för att konsumenterna ska kunna göra medvetna val. Ministrarna påstår, helt utan faktastöd, att djurhållningen i andra länder är ”betydligt sämre än den svenska” och målar upp en förskönad bild av svenskt kött som miljövänligt. Information till konsumenter är förstås inte dåligt. Men när regeringen samtidigt upprepar matnationalistiska myter om svenskt kött, direkt från köttlobbyns propagandamaskin, blir det tydligt att ursprungsmärkningen har ett annat mål: att hjälpa den svenska köttindustrin i sin marknadsföring.

Flera oberoende studier har visat att svensk djurhållning är långt ifrån bäst

i världen – och ännu mycket längre från bra. Den negativa miljöpåverkan från svensk köttproduktion är inte mindre än den i andra europeiska länder. Det svenska köttet är en mycket stor klimatbov och foderodlingen till köttindustrin är huvudorsaken till Östersjöns övergödning. Genom import av foder bidrar den svenska köttindustrin också till skövling av värdefulla ekosystem i andra länder.

I somras pressade Sveriges televisions Rapport klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) hårt angående den saknade köttskatten: Tio liter bensin ger upphov till lika mycket koldioxidekvivalenter som ett kilo nötkött. Den totala skatten på tio liter bensin inklusive moms är 86 kronor medan skatten på ett kilo nötkött är 8 kronor. Professor Ing-Marie Green på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) sågade regeringens klimatpolitik med anledning av detta eftersom en kostnadseffektiv klimatpolitik kräver att växthusgasutsläpp beskattas lika.

Havsmiljöinstitutets nya rapport, ”Samhällsfenomen och åtgärder mot övergödning av havsmiljön”, visar varför köttkonsumtion är en viktig orsak till övergödningen av haven. Det beror på utsläpp av näringsämnena kväve och fosfor. Det leder till ökade växtplanktonmängder, algblomningar och syrebrist i djupvattnet vilket gör att stora områden ödeläggs då bottendjur och fiskar försvinner. Styrkan i kopplingen mellan animaliekonsumtion och gödselutsläpp av kväve och fosfor från jordbruket framgår av att över 70 procent av Sveriges jordbruksmark utnyttjas för foderproduktion. I dag är omkring 15 procent av Östersjöns botten död och risken för att bottendöden fortsätter att breda ut sig är betydande.

Köttnationalism och föreställningen om just det egna landets överlägsna djurskydd och exceptionellt miljövänliga köttindustri sprider sig som en farsot i Europa, vilket göder köttindustrin på miljöns bekostnad. Den svenska regeringen bör i stället för köttnationalism värna klimatet och Östersjön genom att satsa på politiska åtgärder för minskad köttkonsumtion. Det kan inkludera en köttskatt, utformat enligt förslaget från den norska regeringens gröna skattekommission, samt stöd till lantbruket för omställning från animalieproduktion till biobränslen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel