Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köttknivsmannen ville bli utvisad

På onsdagskvällen gick han in på Coop i centrum med två köttknivar, krossade glaset till en glassfrys och tog en glass. I polisförhör har mannen nu sagt varför: – Han ville bli utvisad, säger hans advokat George Yanko.

Annons

Det var strax efter klockan 19 på onsdagen som mannen gick in på Coop i Telgehuset med två köttknivar i händerna. Personalen såg hur han gick fram till glassfrysen vid kioskdelen och högg mot locket och glaset som sprack. Därefter satte han sig och åt en glass leeende mot omgivningen. När ordningsvakter anlände och senare polis, följde han med utan motstånd.

I dag torsdag hölls förhör med mannen som gav sin förklaring till beteendet.

– Anledningen är att han vill bli utvisad, han vill komma hem till Georgien. Han har på något sätt blivit bostadslös och har ingenstans att ta vägen. Och han vill att Sverige skickar honom hem, säger mannens juridiska ombud, advokat George Yanko.

Och då såg han inget annat sätt att gå till väga än så här?

– Egentligen måste han vända sig til Migrationsverket, men han visste inte hur han skulle gå till väga och såg det här som ett snabbt sätt att komma hem. Det är hans förklaring. Men jag har gett honom rådet att kontakta Migrationsverket.

Så nu vet han hur han ska kontakta Migrationsverket?

– Ja, precis.

Mannen, som är i 50-årsåldern, lär dock få ta konsekvenserna av sitt agerande. Även det är han införstådd med, säger George Yanko.

– Han vidgår allt han gjort, erkänner allt.

Än så länge sitter mannen anhållen hos polisen i Södertälje misstänkt för brott mot knivlagen,skadegörelse och snatteri. Enligt arrestbefälet Martin Berglund i Södertälje, är mannen asylsökande.

Åklagaren Frida Holmin vet ännu inte vilka beslut som ska fattas härnäst i ärendet.

– Jag avaktar lite mer av utredningen innnan jag fattar beslut om jag ska begära honom häktad eller inte, säger hon.

Men när det gäller avvisningar så är det inte så enkelt att polisen bara skulle överföra mannen till Migrationsverket, förklarar hon:

– Ett avvisningsförfarande blir lite mer komplicerat än så. Det är en rättsprocess, säger Frida Holmin.