Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kort hållbarhet på MP-argumenten

En radda förtroendevalda i Miljöpartiet önskar alla en god hållbar jul (LT, 19 december). Det är säkert en god sak, frågan är bara varför Miljöpartiets argument har så kort hållbarhet?

Först slår de ett slag för ekologisk skinka. För all del, men det är inte möjligt att förse alla med denna delikatess. Vill man gynna ekogris bör man köpa ekofläsk jämt, inte bara till jul.

Sedan påstår miljöpartisterna att ekogrisar inte behandlas förebyggande med antibiotika. Nej, inte om de är svenska för det är förbjudet sedan många år. Förbudet gäller även vanliga svenska grisar, kor och får, det är ingen skillnad mot eko.

Däremot omfattas inte ekogrisar från andra länder av det svenska regelverket varför svensk gris, eko eller inte, måste vara att föredra framför import. Det är således en ren lögn att påstå att alla ekologiska grisar, oavsett ursprung, inte behandlas förebyggande med antibiotika.

Däremot omfattas inte ekogrisar från andra länder av det svenska regelverket varför svensk gris, eko eller inte, måste vara att föredra framför import.

Vidare torgför miljöpartisterna ekologiska granar. Varför inte köpa en svensk gran? Regelverket är strängt i Sverige, någon kemisk bekämpning i skog får inte ske. Kanske gödslas de utländska ekologiska grnarna med dynga? Det vore synd, dyngan är begränsad och borde vara vikt åt livsmedel.

Som ni ser är hållbarheten i Miljöpartiets argument kort. Välj i stället alltid svenskt, oavsett om det gäller skinka eller gran, eko eller vanlig, för då följs de hårda svenska reglerna som riksdagen, med Miljöpartiet, beslutat om.

Per Pettersson

Hejsta, ordförande LRF Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare